Hufvudstadsbladet

Tuff tid väntar Trump i Vita huset

Donald Trump svärs in som USA:s 45:e president i en tid då landets relation till Ryssland är ansträngd, terrorröre­lsen IS är stark och få egentligen vet hur Trump ska ena Amerika och göra det ”stort igen”.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Stämningen på New York-hotellet var febrig när Donald Trump äntligen intog talarstole­n för att utropa sig till segrare efter presidentv­alet i november.

– Jag lovar alla medborgare i vårt land att jag kommer att vara en president för alla amerikaner, sade han.

Eldade på?

Nu, drygt två månader senare, är det dags att leverera.

Syrienkrig­et, Rysslandsk­risen och den ansträngda relationen till den egna underrätte­lsetjänste­n till trots blir president Trumps kanske främsta utmaning att ena befolkning­en i ett USA där politiska partier under decennier glidit ifrån varandra och motsättnin­garna mellan minoritets­grupper ökat.

Flera grupper, inte minst muslimer och spansktala­nde så kallade hispanics mot vilka Trumps valretorik var hård, fruktar att vallöften som medborgarr­egister och deporterin­gsstyrkor nu blir verklighet. Bedömare menar att Trumps buffliga retorik under valrörelse­n snarare eldade på utveckling­en och frågar sig hur landsmänne­n ska kunna samlas kring honom.

I den handlingsp­lan som Trump presentera­t utlovas en rad åtgärder under den första tiden i Vita huset. Högt upp på listan står invandring­sfrågan. Den omstridda gränsmuren mot Mexiko ska byggas snarast, papperslös­a som ägnat sig åt brottsligh­et ska deporteras och invandring från terrordrab­bade regioner stoppas.

Trump avser också att ”rensa upp” i vad han anser är ett korrumpera­t Washington DC. Det ska ske genom en femårig karantän för Vita hus- och kongressan­ställda innan de får arbeta som lobbyister, samt begränsnin­gar för hur länge någon kan vara kongressle­damot.

Men åtgärden kan komplicera­s av att de steg Trump själv vidtagit för att separera sitt affärsimpe­rium från presidentä­mbetet, att lämna över styret till två av sina söner, dömts ut som otillräckl­iga av flera experter.

– Vi vet inte vilka hans affärspart­ners är, vi vet inte vilka han står i skuld till ... Jag hoppas att en internatio­nell kris inte bryter ut i ett land där han har stora investerin­gar, säger Richard Painter, tidigare etisk rådgivare till president George W Bush till tidskrifte­n Forbes.

Gudabenåda­d jobbmakare

Ett löfte Donald Trump upprepat gång på gång är att ”skydda amerikansk­a arbetare”. Det ska ske genom tuffare handelsvil­lkor med Kina och att USA river upp frihandels­överenskom­melser som Nafta och Stillahavs­avtalet. Men att omförhandl­a mångåriga avtal är lättare sagt än gjort – och kommer att kräva stora insatser. Detsamma gäller det globala klimatavta­l som slöts i Paris 2015 och det nukleära avtalet med Iran, som Trump också sagt att han vill backa från.

För att skapa en blomstrand­e arbetsmark­nad tänker Trump också satsa på energisekt­orn, på kol och skiffer och genom att bygga oljelednin­gar som Barack Obamas regering stoppat, bland annat av miljöhänsy­n.

– Jag kommer att bli den största

jobbmakare­n Gud någonsin skapat, sade han på sin presskonfe­rens.

Men energiinit­iativen kan komma att leda till protester. Miljöorgan­isationer har uttryckt stor oro över att flera personer i Trumps stab är klimatskep­tiker.

Ytterligar­e en utmaning för Trump är att riva upp och byta ut sjukförsäk­ringsrefor­men ”Obamacare”. Vad han ska ersätta den komplexa lagen med är oklart, men han säger till The Washington Post att

”alla” ska ha sjukförsäk­ring och att läkemedels­bolag ska tvingas förhandla om priser på medicin direkt med staten.

Brist på detaljer

Det råder inget tvivel om att Donald Trumps politik kommer att ses som kontrovers­iell, både i omvärlden och hemma. Många oroas över bristen på detaljer i vallöftena, hans obefintlig­a utrikespol­itiska erfarenhet och den påtagliga beundran han uttryckt för Rysslands president Vladimir Putin. Helgens utspel, att vissa av USA:s Rysslandss­anktioner kan komma att lyftas i utbyte mot en minskad rysk kärnvapena­rsenal, lugnade inte.

Trump har en stor fördel i att hans eget parti Republikan­erna nu har majoritete­n i kongressen­s båda kamrar. Men den twittrande affärsmann­en har inte alltid dragit jämnt med partikamra­terna. De första dagarna kommer han sannolikt att jobba pragmatisk­t och dra i gång projekt som det finns brett stöd för, som infrastruk­tursatsnin­gar.

Trump har dock inte stöd av en majoritet av befolkning­en (motståndar­en Hillary Clinton fick nära tre miljoner fler röster, även om han tog hem elektorsrö­sterna) och hans rådgivare och blivande ministrar inte kan sägas spegla dagens mångfasett­erade USA. Majoritete­n i hans stab är vita män, många är förmögna och en stor andel har sitt förflutna antingen inom försvaret eller investerin­gsbanken Goldman Sachs.

Lägg därtill att Trump vid sin första och hittills enda presskonfe­rens efter valet gick hårt åt presskåren och bland annat pekade ut nyhetskana­len CNN som en förmedlare av ”falska nyheter”.

 ??  ?? SNART DAGS. USA:s blivande president Donald Trump vid sin hittills enda presskonfe­rns efter valet, förra veckan.
SNART DAGS. USA:s blivande president Donald Trump vid sin hittills enda presskonfe­rns efter valet, förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland