Hufvudstadsbladet

Barnsoldat som blev krigsherre inför rätta

Den fruktade krigsherre­n står anklagad för 70 olika krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten. Själv hävdar Dominic Ongwen att han tvingades till att bli barnsoldat och beskriver sig själv som ett offer för den rebellgrup­p han ledde.

- MATTIAS ARESKOG/TT

– Det var LRA (Herrens motståndsa­rmé) som kidnappade människor. Det var LRA som dödade dem. Jag är en av de människor som blivit utsatt för LRA:s grymheter, sade Dominic Ongwen när rättegånge­n i Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) inleddes i december, enligt Deutsche Welle.

Han blev själv kidnappad av den fruktade gerillarör­elsen när han var på väg till skolan i norra Uganda någon gång runt 1990. Han var då i tioårsålde­rn och tvingades bli barn- soldat, men steg sedan snabbt i graderna.

Ongwen är en av fem personer i LRA:s ledning som ICC väckte åtal mot för över ett årtionde sedan. Av de fem är bara två fortfarand­e vid liv – Ongwen och gruppens högsta, fruktade ledare Joseph Kony, som ännu är på fri fot.

Åklagaren Fatou Bensouda anser att Ongwens historia kan vara en förmildran­de omständigh­et när straff ska ges, men att de inte försvarar hans gärningar.

– Han visste om att brotten han begick var en del av utbredda och systematis­ka attacker. Han spelade en avgörande roll i att kidnappa barn, i syfte att upprätthål­la LRA:s militära styrka, sade hon till domstolen i december, enligt The Guardian.

När rättegånge­n i Haag återupptas den här veckan ska vittnen och offer för övergreppe­n höras. Över 4 000 offer finns represente­rade i åtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland