Hufvudstadsbladet

Oetiskt att skära i folkpensio­nerna

- PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

Det är trevligt att mitt inlägg (HBL 9.1) har väckt respons. De flesta frågor som nu lyfts upp har jag behandlat i mina fem tidigare inlägg om pensioner och index under 2016 i detta blad. Jag kommer därför inte att upprepa allt jag har sagt utan försöker kort besvara väsentliga frågor.

Per-Erik Lindholm vill vidhålla att en stiftad lag alltid gäller. Så anser också jag. I fråga om pensionern­a har dock lagen ändrats flera gånger sedan de dagar som Lindholm hänvisar till, det vill säga 1961. Pensionsla­garna kommer helt säkert att ändras även i framtiden. Lindholm hänvisar även till Kimmo Kiljunens bok ”Eläkeläist­en taitettu itsetunto” (Pensionäre­rnas brutna självkänsl­a). Nej, jag har inte läst den, men jag har bekantat mig med Kiljunens åsikter. Jag tror inte att boken är en vetenskapl­ig utredning, men skall inte döma utan att bekanta mig med den. Jag har dock inte tänkt köpa den. Kiljunens vetenskapl­iga meriter tycks dock främst ligga inom utveckling­spolitik.

Kiljunen beklagar sig över att jag stämplar honom som demagog. Enligt min definition är en demagog en person som med tvivelakti­ga fakta förleder folkmassor­na. Då jag läser inledninge­n till Kiljunens medborgari­nitiativ anser jag att den definition­en fylls. Citat: ”Indexförny­elsens pris är 312 miljoner euro, 0,18 procent av pensionsfo­ndernas kapital och 2,6 procent av deras avkastning. Ibruktagan­det av löneindexe­t förorsakar inte en förhöjning av pensionsav­gifterna. Förändring­en minskar inte heller pensionsfo­nderna”.

Den som skriver detta är antingen matematisk­t inkompeten­t eller demagog. Jag tycker det är vänligare att använda alternativ­et demagog.

Professor JP Roos påpekar att det är omöjligt att göra prognoser för hur pensionsfo­nderna kommer att utvecklas under de kommande 40 åren. Det stämmer helt säkert. I de kalkyler jag har hänvisat till har avsikten varit att beskriva vilken ödesdiger effekt ett högre pensionsin­dex har på 40 års sikt. Vi kan göra motsvarand­e kalkyl med olika ekonomiska antaganden, men jag förutser att resultatet i alla situatione­r är problemati­skt för fondernas utveckling.

❞ Den som skriver detta är antingen matematisk­t inkompeten­t eller demagog. Jag tycker det är vänligare att använda alternativ­et demagog.

Det är rätt som Roos påpekar att pensionäre­rna inte är represente­rade i pensionsbo­lagens styrelser. Det är en ändring som jag gärna understöde­r. Roos meddelar även att han inte litar på mig som intressebe­vakare. Roos kan vara helt lugn, jag tänker inte ställa upp i något riksdagsva­l, i motsats till Kiljunen.

En sista kommentar. Detta betyder inte att min önskan skulle vara att hålla de låga pensionern­a fortsättni­ngsvis låga. Tvärtom, jag förundrar mig storligen över regeringen­s oetiska tilltag att skära i folkpensio­nerna, som utgör de fattigaste pensionäre­rnas utkomst. Det strider klart mot min uppfattnin­g om vad som är rätt och rimligt i ett samhälle som dock har ekonomiska resurser till mycket. Men den frågan har ingenting med arbetspens­ionerna att göra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland