Hufvudstadsbladet

Minister oroas av nya medicinska experiment i Sverige

En ny vårdskanda­l på Karolinska sjukhuset har avslöjats. Karolinska institutet och Karolinska universite­tssjukhuse­t har genomfört avancerad forskning på människor – utan föregående djurstudie­r eller giltiga tillstånd,.

- FNB–TT–CARL CATO

Nya avslöjande­n om oegentligh­eter på Karolinska universite­tssjukhuse­t oroar Sveriges forsknings­minister Helene Hellmark Knutsson (S).

Regeringen­s linje efter Macchiarin­i-affären är att se över regler och återupprät­ta förtroende­t för svensk medicinsk forskning.

– Det är klart att det är allvarligt att det kommer en ny sån här ...

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, avslutar inte meningen. Men skandal ligger nära till hands.

Svenska Dagbladet avslöjade i går att 68 patienter på Karolinska universite­tssjukhuse­t (KS) fått en expe- rimentell behandling med celler från moderkakor, utan att sjukhuset fått tillstånd från berörda myndighete­r.

– Jag ser väldigt allvarligt på att det återigen uppdagas att det har genomförts behandling­ar som inte uppfyller de krav vi har när det gäller forsknings­etik och att man inte har haft de tillstånd som krävs, säger Knutsson till TT.

Karolinska institutet (KI) och KS har stoppat behandling­arna. Efter den så kallade Macchiarin­i-affären har regeringen haft det uttalade målet att hjälpa KI och KS att återskapa förtroende­t för den medicinska forskninge­n. Det nya avslöjande­t lär inte vara till hjälp.

”Påverkar ytterligar­e”

– Nej det är klart att det påverkar ytterligar­e när det uppdagas nya saker. Men det är också viktigt att säga att nu har de tagit tag i det ordentligt och gjort en anmälan till etikprövni­ngsnämnden och tillsatt en utredning, så man har ett angreppssä­tt som är bättre än att skylla på varandra, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen har tillsatt två övergripan­de utredninga­r. I augusti väntas förslag om nya regler för forsknings­etik och gränsområd­et mellan forskning och sjukvård. Även regler för granskning av forsknings­fusk ska ses över.

– Om man ska kunna ha ett högt förtroende för forskning och nya behandling­smetoder så måste man följa de regelverk som finns så att patienter och deras anhöriga kan känna sig trygga med att ingå i studier eller nya behandling­ar, säger Helene Hellmark Knutsson.

Om utredninga­rna är tänkta att stilla den oro patienter och anhöriga kan känna inför vård och forskning på universite­tssjukhuse­n så har de redan fått motsatt effekt inom forskarvär­lden.

– Macchiarin­i-skandalen har skapat en ängslig sjukvårdsb­yråkrati som är så rädd för att göra fel att man i stället stryper innovativ forskning och behandling och därmed riskerar både etiken och i slutändan patienters liv, skriver överläkarn­a Britt-Marie Frost och Britt Gustafsson vid Barnonkolo­gen på Akademiska barnsjukhu­set i Uppsala på Dagens Nyheters debattsida.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? NY VåRDSKANDA­L. Det blåser kring Karolinska sjukhuset.
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ NY VåRDSKANDA­L. Det blåser kring Karolinska sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland