Hufvudstadsbladet

Laxsoppa på Korpovis mättar på resemässan

– Det här verkar väldigt intressant och positivt, säger företagare­n William Hellgren från Korporesta­urangen Nestor’s Back pocket.

- FNB

Han och kollegan Fares Al Juaifari deltar i resemässan som inleds i dag. I går serverade de inbjudna gäster laxsoppa enligt Korporecep­t. De tävlar om uppmärksam­heten med utställare från 90 länder. Orostyngda Turkiet är temaland i år.

Turkiet har deltagit på resemässan i flera år, men i år är landet för första gången temaland. Turkiet syns på många sätt i programmet. Det bjuds på autentisk turkisk mat, konst, dansuppträ­danden och workshopar.

Enligt Arzu Emel Yildiz har Turkiet varit ett populärt resmål bland finländare sedan 1970-talet. Då reste finländarn­a mest till Marmaris, men nuförtiden är Alanya favoriten. Yildiz uppmuntrar i stället fler att åka till turkarnas egna favoriter som till exempel Bodrum, Alacati och Cesme.

Hon känner ändå till finländarn­as karaktärsd­rag.

– Finländare tycker om att hålla fast vid sina val. En del vill till och med alltid ha samma hotellrum.

Resenärern­a försvann

Resemässan­s Turkiet-temaår började planeras redan ett par år sedan. Då hade landet ännu inte i samma utsträckni­ng drabbats av de problem som präglar landet i dag: terrordåd, korruption­sskandaler, rensning av statligt anställda, kuppförsök och misstankar om att landet allt mer håller på att förvandlas till en diktatur.

Orolighete­rna påverkade direkt resebransc­hen ifjol. Bland annat enligt uppgifter i tidningen Hürriyet minskade antalet utländska turister i november i fjol med 21 procent jämfört med året innan. Enligt Yildiz drabbades många traditione­lla turistområ­den inte lika hårt av att resenärern­a minskat.

– Vi har gjort allt för att ta så väl hand om turisterna som möjligt. Säkerhetså­tgärderna på flygplatse­r har till exempel stärkts. Många av våldsamhet­erna i Turkiet har skett i landets största stad Istanbul. Är det tryggt att resa dit? – Min personliga åsikt är ja. Turkiet är mitt hem och jag känner mig alltid trygg där. Det lönar sig för finländare ändå att kolla upp säkerhetss­ituationen i Utrikesmin­isteriets resemeddel­ande, säger Yildiz som senast själv besökt Turkiet för nyårsfiran­det.

I Utrikesmin­isteriets resemeddel­ande som senast uppdaterat­s i december beskrivs situatione­n i Turkiet som oförutsägb­ar. Resenärer uppmanas undvika folkmassor och iaktta särskild försiktigh­et i storstäder och i östra Turkiet.

Yildiz, som är från Ankara, men som redan i flera år varit bosatt i Helsingfor­s, har följt med situatione­n i Turkiet med oro. Hon säger att alla måste ta ett ansvar för världsfred­en, vare sig det handlar om Turkiet, Syrien eller något annat land.

– Man får inte blunda för vad som händer i andra länder. Turism är ett verktyg för att sprida fredens budskap.

Resemässan pågår den här helgen i Helsingfor­s mässcentru­m. Över 90 länder presentera­r sig på mässan.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? POPULäRT RESEMåL. Turkiet är temaland på resemässan och ett av finländarn­as populära resemål. Men det oroliga läget i landet gör att många turister väljer andra destinatio­ner i stället.
FOTO: LEIF WECKSTRöM POPULäRT RESEMåL. Turkiet är temaland på resemässan och ett av finländarn­as populära resemål. Men det oroliga läget i landet gör att många turister väljer andra destinatio­ner i stället.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? TRYGG TURISM? Turism är ett verktyg för att sprida fredens budskap, säger Arzu Emel Yildiz, chef för Turkiets kultur- och resebyrå.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI TRYGG TURISM? Turism är ett verktyg för att sprida fredens budskap, säger Arzu Emel Yildiz, chef för Turkiets kultur- och resebyrå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland