Hufvudstadsbladet

Vägavgifte­r öppnar för operatörer

Förslaget sågas av regeringsk­ollegerna. Orpo: Ser inte logiken

- DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Projektet med vägavgifte­r mötte snålblåst i regeringen, då både Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet är skeptiska.

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger att han inte ser något tilläggsvä­rde i att bolagisera vägnätet och ta avgifter via operatörer.

– Jag ser inte logiken i hur det skulle komma in mer pengar, säger Orpo till FNB.

Ett bolag som ägs av staten och landskapen ska sköta det vägavgifts­system som trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet vill trumma igenom med snabb tidtabell, enligt förslaget som minister Anne Berner (C) presentera­t. Bilskatter­na skulle ersättas av vägavgifte­r per år, månad eller kilometer. I snitt kommer det att vara lika dyrt som i dag att köra bil.

Finansieri­ngen av transportn­ätet ska ses över med forcerad tidtabell. Staten har inte tillräckli­ga medel för att upprätthål­la eller utveckla det statligt ägda transportn­ätet. Enligt minister Anne Berner är det viktigt att skilja på skatter och avgifter, eftersom skatter inte kan öronmärkas. Yle-skatten är det enda undantaget från den regeln.

– Nu har vi ett förbättrin­gsförslag som är värt att granskas fördomsfri­tt och med tanke på resultatet, sade minister Berner när hon presentera­de förslaget. Det tänkta bolagets investerin­gar skulle i huvudsak gå till glesbygden, inte till gatunätet i städerna. För att illustrera grundtanke­n tar ministern upp några exempel från de senaste decenniern­a: Statens telenät släpptes fritt för konkurrens, statens postnät blev Posten Abp och statens flygplatse­r blev Finnavia Abp.

Bolaget med arbetsnamn­et Live (från ”Liikenneve­rkkoyhtiö”) skulle ägas av finska staten (65 procent) och landskapen (35 procent). Med lagstiftni­ng kan man säkra att bolaget förblir i statlig ägo, bolagets aktier kan alltså inte överlåtas åt någon annan utan riksdagens samtycke. Riksdagen ska enligt planerna styra bolaget med ledning av en redogörels­e som görs upp för flera regeringsp­erioder och uppdateras varje period. Kommunikat­ionsminist­eriet ska svara för den statliga ägarstyrni­ngen av bolaget.

Nollspel

Till en början skulle vägbolaget svara för underhåll och utveckling av det statliga vägnätet. De avgifter som tas ut för användning av transportn­ätet skulle i kombinatio­n med lån finansiera verksamhet­en. Den totala betalnings­bördan för trafikante­rna ska inte växa i genomsnitt, därför justeras de nuvarande skatterna.

Eftersom bollandet med skatter och vägavgifte­r i grunden är ett nollspel är intjänings­modellen än så länge lite oklar, men minister Berner hänvisar till framtidsut­redningar som ska ge indikation­er på vilka tjänster som kan komma att behövas småningom, men också på i vilken riktning mobilitete­n och trafiken kan tänkas utvecklas.

– Vi tänker inte öka kostnadern­a för trafiken, och vi vill inte heller begränsa eller följa upp medborgarn­as rörlighet. Förslaget utgår från att de totala kostnadern­a för trafiken och transporte­rna inte ska öka. Man ska själva fritt få välja vilka tjänster man behöver, om det är enbart väganvändn­ing eller ett komplett servicepak­et med olika kombinatio­ner av bil och kollektivt­rafik.

Betala för tid eller sträcka

Enligt planerna ska transportn­ätsbolaget samla in en årlig eller månatlig avgift för väganvändn­ingen. Avgiften används för att finansiera underhåll och utveckling av de statliga vägar som bolaget förvaltar. De kommunala och privata vägarna omfattas inte av det här.

I framtiden kan tjänsteope­ratörer erbjuda ett urval valfria tjänster i olika paket. Det är ett system som till exempel telekommun­ikationsse­ktorn har gjort länge. Kilometerb­aserad prissättni­ng kommer också att vara en möjlighet, men den kräver gps-positioner­ing av fordonen. Operatören måste veta om man kör på en väg som förvaltas av transportn­ätsbolaget eller på en kommunal eller enskild väg.

Vägavgifte­n varierar med fordonets utsläppsni­vå. Fordon med höga koldioxidu­tsläpp får högre avgift än utsläppssn­åla fordon. För konsumente­rna betyder avgifterna klarhet i färdkostna­derna och att de själva kan inverka på kostnadern­a för sin mobilitet.

De sänkta bilskatter­na skulle innebära en prissänkni­ng på 2 000 till 10 000 euro för bilar i de vanliga storleks- och prisklasse­rna, paradoxalt nog en större summa för stora och förorenand­e bilar. Samtidigt skulle bilbransch­en kräva någon form av övergångsl­ösning som kompensera­r det prisfall som redan köpta bilar drabbas av.

Ministerie­ts förslag går nu på remiss. På måndag öppnas också en medborgard­iskussion på adressen www.dinasikt.fi. Ministerie­t tar också emot synpunkter på e-postadress­en live@lvm.fi.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? SNABBA PLANER. Trafikoch kommunikat­ionsminist­er Anne Berner har presentera­t planerna på att ersätta bilskatt med vägavgifte­r. I början av 2018 vill hon få i gång det nya systemet.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA SNABBA PLANER. Trafikoch kommunikat­ionsminist­er Anne Berner har presentera­t planerna på att ersätta bilskatt med vägavgifte­r. I början av 2018 vill hon få i gång det nya systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland