Hufvudstadsbladet

”Vi har ju redan betalat för vägarna”

Anne Berners trafiknäts­reform får blandat mottagande bland trafikante­rna.

- SYLVIA BJON

Företagare­n Hans Brunila är på väg till sin bil med dottern och sitt barnbarn i Helsingfor­s centrum. Förslaget att bolagisera vägnätet är inte rätt väg, tycker han.

– Vi som är skattebeta­lare har ju redan betalat för vägarna. Det blir tårta på tårta, anser Brunila.

Även om upprätthål­landet av vägarna skulle finansiera­s via avgifter i stället för skatter, anser han att vägnätet är något som hör till statens uppgifter.

– Vissa saker kan bolagisera­s, men just det här med vägtrafike­n ska ingå i vår basservice, i det paket som är republiken Finland.

En annan trafikant, som skyndar till sin bil för att hämta på dagis, tycker däremot att systemet nog kan ändras ifall det bara innebär en omfördelni­ng.

– Samma pengar ska ändå komma in, sedan är det en fråga om fördelning. I det skede man börjar följa med hur man kört är det väl också okay – det är ett mer flexibelt system, Man betalar för det man använt, säger trafikante­n.

Bremer: Vad är poängen?

Trafikjour­nalisten och tidigare riksdagsle­damoten Klaus Bremer begriper inte poängen med manövern.

– Om staten ändå håvar in åtta miljarder av bilisterna, varav en och en halv miljard går till vägunderhå­llet, och hela programmet går ut på att få in mera pengar till vägarna – vad är poängen? undrar Bremer.

Han hänvisar också till en färsk nyhet från Tyskland om hur östeuropei­ska lastbilar lyckats lura elektronis­ka system att de kör med AdBlue, som ska minska utsläppen. Genom att installera ett program hade transportb­olagen undgått miljöklass­baserade avgifter för miljarder, enligt tyska ZDF.

– Det visar att det tycks vara världens enklaste grej att hacka systemet i elektronis­k övervaknin­g, säger Bremer.

Vi som är skattebeta­lare har ju redan betalat för vägarna. Det blir tårta på tårta.

Hans Brunila

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland