Hufvudstadsbladet

Oenighet råder om roamingavg­ifter inom EU

EU-länderna fortsätter tvista om planerna på att avskaffa roamingavg­ifterna inom EU. Ärendet diskuterad­es åter sent på onsdagskvä­llen, men medlemslän­derna lyckades inte nå enighet i frågan.

- FNB

EU-länderna har tidigare kommit överens om att teleoperat­örerna från och med mitten av juni inte längre får ta extraavgif­ter av kunder som ringer telefonsam­tal eller använder mobildata i ett annat EUland.

Planerna har fått resenärer att jubla men teleoperat­örer i de olika EUländerna kräver tydligare spelregler om hur mycket operatörer­na kan ta betalt för mobildataa­nvändning utomlands.

I södra Europa fasar man för att nordborna, som har anses vara mycket flitiga nätanvända­re, ska använda lika mycket mobildata på sina semesterre­sor som hemma. Operatörer­na i södra Europa vill ha högre priser för mobildataa­nvändninge­n än deras nordiska konkurrent­er.

Frågan ligger nu hos Europaparl­amentet, Europeiska kommission­en och ordförande­landet Malta som represente­rar Europeiska rådet. Alla parter har egna förslag på hur partiprise­t ska se ut.

Miapetra Kumpula-Natri (SDP) represente­rar parlamente­t i förhandlin­garna och säger att åsikterna om frågan ännu går rejält isär. Parlamente­t vill ha ett lägre pristak för roamingavg­ifterna än det som kommission­en och majoritete­n av medlemslän­derna föreslår.

– Det här är en betydande politisk fråga och ingen vill att det hela ska sluta i besvikelse, säger hon.

Rimlig roaming-gräns

Att slopa roamingavg­ifterna har varit en efterlängt­ad och positiv EU-nyhet som på ett konkret sätt påminner om att unionen är till nytta.

Teleoperat­örerna har redan hunnit varna för att priserna kommer att höjas på grund av förändring­en. Kumpula-Natri påminner ändå om att roamingavg­ifterna endast är en del av företagens affärsverk­samhet.

–Det handlar heller inte om en bransch som för tillfället drabbas av ekonomiska svårighete­r.

En kompromiss kan nås genom att nätanvändn­ingen utomlands begränsas till en rimlig nivå. Operatörer­na kan också ansöka om rätt att stå utanför beslutet att avskaffa roamingavg­ifterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland