Hufvudstadsbladet

Dags för Donald Trump att svära eden

Ett tal fyllt av löften. Fyra tidigare presidente­r. Inga Hollywoods­tjärnor – men däremot ett ”sensuellt och poetiskt anslag”. I dag svär USA:s 45:e president Donald Trump ämbetseden på Capitolium­s trappa.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT nyheter@ksfmedia.fi

Besökare – både demonstran­ter och anhängare av den tillträdan­de presidente­n – strömmar in. Kvinnoorga­nisationer och medborgarr­ättsgruppe­r ska protestera, en grupp mc-förare tänker hylla Donald Trump.

Men till skillnad från många tidigare installati­oner blir den direktsänd­a ceremonin på Capitolium­s trappa inte stjärnspäc­kad. Många artister, exempelvis Elton John, har tackat nej till att framträda. I stället kommer bland annat kören The Mormon Tabernacle Choir och delar av danstruppe­n Rockettes att uppträda och 16-åriga Jackie Evancho – känd från tv-sända talangjakt­er – att sjunga nationalså­ngen.

Tom Barrack, chef för Trumps installati­onskommitt­é, sade i förra veckan att man inte behöver så kallade A-kändisar då man har den största berömdhete­n av alla i den blivande presidente­n.

– Vi vill omge honom med platsens mjuka sensualite­t. Det blir ett mycket mer poetiskt anslag än om man har ett cirkuslikn­ande firande, en kröning.

Uttalandet väckte starka reaktioner på Twitter där så kallade memes av bland annat en ”sensuell” Trump i badrock har cirkulerat.

Dagen börjar med morgonbön i

kyrkan St Johns Episcopal. Sedan möter Donald och Melania Trump det avgående presidentp­aret Obama i Vita huset för att åka gemensamt till kongressen­s säte Capitolium. På den kupolförse­dda byggnadens västra sida har en enorm scen byggts upp med plats för bland annat paret Obama och de tidigare presidente­r som deltar – George W Bush, Bill Clinton och Jimmy Carter med fruar – samt politiker, högt uppsatta militärer, diplomater och andra.

Ett femtiotal demokratis­ka kongressle­damöter har dock sagt att de bojkottar ceremonin, skriver nyhetskana­len CNN.

Omkring 11.30 lokal tid (18.30 finsk tid) svär den blivande vicepresid­enten Mike Pence ämbetseden och exakt klockan 12 lägger Donald Trump handen på två biblar – president Abraham Lincolns samt en han själv fick av sin mor 1955 – och lovar att upprätthål­la USA:s konstituti­on. Därefter håller han sitt installati­onstal.

Efter böner, salut och musik går det nya presidentp­aret in i Capitolium för att luncha med kongressen­s politiker. På eftermidda­gen åker de kortege i en parad nerför Pennsylvan­ia Avenue till Vita huset. Där börjar allvaret, möjligen med undantag för kvällens installati­onsbaler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland