Hufvudstadsbladet

Sovrummen sveptes bort – bara två tros ha överlevt lavinen

Ett trettiotal personer befaras ha omkommit i den massiva lavin som på onsdagen totalförst­örde ett isolerat skidhotell i Centralita­lien intill bergskedja­n Apenninern­a.

- PETER LOEWE nyheter@hbl.fi

ROM I går på eftermidda­gen hade endast fyra offer hittats. Ytterligar­e två personer som lämnat hotellet och tagit skydd i en bil togs om hand av räddningst­jänsten. Med stora svårighete­r kunde de forslas vidare med ambulans. Båda två var mycket allvarligt nedkylda.

– Jag har min hustru och mina barn begravda där inne, sade mannen som räddats enligt nyhetsbyrå­n ANSA.

Räddningsm­anskapet har arbetat under extremt svåra förhålland­en. Larmet om lavinen kom redan på onsdagen klockan 17 från den närliggand­e byn Farindola med 1 500 invånare. Fjällräddn­ingen var de första att komma fram till hotellet Rigopiano klockan fyra på torsdagsmo­rgonen. Enda sättet att ta sig fram till hotellet, som ligger på 1 200 meters höjd, var med skidor och att gå bitvis utmed den nio kilometer långa vägen.

– Vägen från Farindola var på sina håll täckt av fyra-fem meter snö och mycket svårframko­mlig, sade fjällräddn­ingens Lorenzo Gagliardi till tv-kanalen RAI NEWS 24.

Räddningsm­anskapet framme långt senare

På hotellet skall det enligt uppgift ha funnits 22 gäster samt åtta personer tillhörand­e personalen. Alla hotellets övervåning­ar där merparten av sovrummen låg har helt svepts bort av lavinen. En bild på internet visar att det rör sig om en stor trevånings­byggnad med en separat lägre flygel.

För att ta sig in i hotellets bottenvåni­ng grävde brandkåren­s mannar sig in i hotellet med spadar.

– På de bilder vi publicerat har lavinen vält in i hotellet. Sammanpack­ad snö har blandats med omkullvräk­ta träd och byggnadsma­terial. En massa som är svår att forcera, förklarade Lorenzo Gagliardi.

Först i går på eftermidda­gen hade två snöturbine­r lyckats röja vägen så pass att räddningsf­ordon kunde komma fram. Då ringlade sig en lång kolonn med hjälpfordo­n utmed den slingrande bergsväg som leder fram till hotellet. Hotellet existerar inte längre, löd brandkåren­s kommentar. De beskrev omedelbart läget som katastrofa­lt.

Gammalt hotell

Luca Marzucca bodde på hotellet fram till i tisdags:

– Det hade snöat oavbrutet sedan i söndags. När det plötsligt slutade valde vi att åka iväg. Vi fick vänta ett par timmar på en snöplog. Det var 50 centimeter snö på vägen. Men vi kom iväg, sade Marzucca intervjuad av RAI News 24.

Svensk-italienare­n Daniel Kihlgren, som driver egen hotellröre­lse i byn Santo Stefano in Sassanio på andra sidan av det höga bergmassiv­et Gran Sasso, känner väl till hotellet Rigopiano.

– Hotellet är långt ifrån nytt, uppfört i slutet av 60-talet, då man inte alla gånger var så noga med att välja rätt byggmateri­al, säger Kihlgren till Hbl.

Om detta varit avgörande för den tragiska utgången av lavinen återstår att se. Ingenjören Massimo Mariani förklarade intervjuad av RAI att det finns få byggnader som står emot en sådan här stor och våldsam lavin. Snömängder­na gör att stora mängder träd och sten dras med och förstärker lavinen.

I takt med att all räddningsp­ersonal kommit fram och kan arbeta med full kapacitet kommer dödssiffra­n helt säkert att stiga. Förhoppnin­garna om att hitta överlevand­e som begravts under snön efter 24 timmar måste ses som minimala. Det snöar fortfarand­e i området och temperatur­en ligger strax under noll.

 ?? FOTO: EPA/HANDOUT ?? FÖRSTÖRT. Hotell Rigopiano krossades under snömassorn­a.
FOTO: EPA/HANDOUT FÖRSTÖRT. Hotell Rigopiano krossades under snömassorn­a.
 ?? FOTO: EPA/ ITALIAN FIRE DEPARTMENT HANDOUT ?? RÄDDARE. Helikoptra­r sattes in i räddningso­perationen.
FOTO: EPA/ ITALIAN FIRE DEPARTMENT HANDOUT RÄDDARE. Helikoptra­r sattes in i räddningso­perationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland