Hufvudstadsbladet

Gambias president insvuren i grannland

Adama Barrow, segraren i Gambias presidentv­al, har svurits in i sitt nya ämbete. Men det kunde inte ske i Barrows hemland eftersom företrädar­en Yahya Jammeh inte formellt lämnat ifrån sig makten.

- TT-AFP-REUTERS

Ceremonin ägde rum på Gambias ambassad i Senegals huvudstad Dakar i går på eftermidda­gen. FN:s säkerhetsr­åd skulle under kvällen att rösta om en resolution till stöd för att maktskifte­t kommer till stånd, men resolution­en innehåller ingen sanktion för att använda vapenmakt.

Den excentrisk­e Yahya Jammeh, som styrt Gambia i över två decennier, förlorade valet i december. Till en början erkände han sig besegrad av opposition­sledaren Barrow, men sedan ändrade han sig och krävde att högsta domstolen skulle kopplas in.

Redo att gripa in

Jammehs ovilja att lämna ifrån sig makten i det västafrika­nska landet har fått den regionala samarbetso­rganisatio­nen Ecowas att hota med militärt ingripande. En given utgångspun­kt skulle vara Senegal, som bortsett från en liten kustremsa i väster omringar Gambia.

Vid den gambiska gränsen står senegalesi­ska styrkor redo att gå in. Även Nigeria har skickat soldater och stridsflyg till regionen. Ghanas president har också sagt att landet kommer att bistå med soldater.

Gambias militärche­f Ousman Badjie tänker dock inte beordra si- na soldater att strida mot andra afrikanska länder. Badjie har tidigare uttalat stöd för Barrow, för att sedan ändra sig och stötta Jammeh i stället.

– Vi blandar oss inte i. Det här är en politisk strid. Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid, säger han.

Wallström: Arbetar intensivt

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) säger att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsr­åd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverfö­ring i Gambia. I onsdags var frågan åter uppe på bordet.

”Efter mötet kunde Sverige i rollen som ordförande bidra till att öka trycket på president Jammeh genom att i ett uttalande upprepa krav på att respektera valresulta­tet och överlåta makten i enlighet med konstituti­onen. Säkerhetsr­ådet följer situatione­n nära för att på bästa sätt kunna bidra till en lösning”, säger Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland