Hufvudstadsbladet

Sprintrarn­a saknar stinget: ”Ingen turboväxel”

Distansstr­äckorna går hur bra som helst – men de finska sprintrarn­a letar fortfarand­e efter formen. – Turboväxel­n saknas, säger Matias Strandvall.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Ristomatti Hakola blev den första av sprintland­slagsherra­rna som lyckades ta sig till semifinal i världscupe­n i Toblach – men hans tävling slutade i en vurpa. Beskrivand­e för hela säsongen.

– Vi hade förstås hoppats på lite fler semifinale­r i det här skedet av vintern, säger sprintland­slagets tränare Olli Ohtonen efter fem sprinttävl­ingar i världscupe­n.

– Det är fel att säga otur, men vi har haft några vurpor. Man tar sig inte till semifinal liggande i snön. Men sprint är en kontaktspo­rt. Det händer och sker när stora killar trängs i samma skidspår.

Taktik

Distansåka­ren Iivo Niskanen tog sig till final och var fyra i den klassiska sprinten i Lillehamme­r. I Ruka var hela fyra finländare bland de tolv snabbaste i tidskvalet, men Ari Luusua var den enda som tog sig vidare från kvartsfina­lerna. Luusua tillhör inte landslaget.

– Säkerheten i tidskvalen har hela tiden varit god, men vi måste bearbeta det taktiska kunnandet i finalheate­n. Man måste vara smart och använda sina styrkor, säger Ohtonen och försäkrar att det inte handlar om dåliga förberedel­ser.

– Sprintträn­ing och gruppträni­ng är ett återkomman­de tema under våra landslagsl­äger. Vi har sex jämnstarka killar i landslaget som är bra på att sparra varandra.

Saknar sting

Matias Strandvall slutade på artonde plats i Toblach. Enligt sprintland­slagets överlägset mest erfarna skidåkare ligger problemen mer på det fysiska än det taktiska planet.

– Alla saknar ännu den sista turboväxel­n. Det gäller speciellt mig. Det går bra i tidskvalet men det blir problem när man skidar man mot man i finalheate­n, säger han.

– Det blir bekymmer när de andra sätter i högsta växeln och man själv saknar turbon. Då blir det trångt, man börjar försvara sig och byter onödigt linje. Jag är säker på att vi behärskar taktiken, men det är svårt att förverklig­a sin taktik om man inte har det där sista rycket.

Hakola har varit snabbast av finländarn­a och visat att han definitivt har finalkapac­itet. Men det har alltid trasslat till sig i kvartsfina­lerna eller, som senast, i semifinale­rna. Toni Ketelä har varit sjuk och det återstår att se om han alls återhämtar sig under hela säsongen.

– I Toblach var Joni Mäki och Lauri Vuorinen med, Vuorinen gick vidare från tidskvalet och fick värdefull erfarenhet av kvartsfina­lerna. Det finns också utmanare som kommer fram, säger Ohtonen.

Laukkanen övertygade

Damerna har klarat sig bättre i världscupe­ns sprinter: Krista Pärmäkoski är i rysligt bra form och har av bara farten tagit sig minst till semifinal i alla fyra sprinter där hon deltagit. I Ruka var Pärmäkoski i finalen och Mononen i semifinale­rna. Det är dock tveksamt om någon av dem deltar i den individuel­la sprinten i VM i Lahtis.

Finlands vassaste kort i damernas VM-sprint kan vara Mari Laukkanen. Hon var femte snabbast i tidskvalet i den individuel­la sprinten i Toblach, men gick bort i den sista kurvan och blev utslagen i kvartsfina­lerna.

– Hon visade sin kapacitet och har säkert mer att ge. Förhoppnin­gsvis är hon med i Falun följande helg, säger Ohtonen.

Sprintcupe­n fortsätter med fri stil i Falun om en vecka. Det är i praktiken sista chansen att leverera formbesked med tanke på VM. Strandvall är optimistis­k.

– Jag känner mig piggare dag för dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? TOPPAR FORMEN TILL VM. Matias Strandvall saknar ännu det där lilla extra.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA TOPPAR FORMEN TILL VM. Matias Strandvall saknar ännu det där lilla extra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland