Hufvudstadsbladet

Istomin slog ut Djokovic: ”Det är overkligt”

En bilolycka var på väg att sätta stopp för tenniskarr­iären. Nu, 16 år senare, står i stället Denis Istomin som skrällvinn­are i Australian Open.

- HBL-FNB-TT

– Det är overkligt, säger han efter segern över Novak Djokovic.

Det blir ingen sjunde titel i Australian Open, den tredje i följd, för världstvåa­n Novak Djokovic. Uzbeken Denis Istomin vann femsetsmat­chen, som varade i fyra timmar och 48 minuter, med 7–6, 5–7, 2–6, 7–6, 6–4.

– Det fanns inte att jag skulle kunna slå Novak i en femsetare. Jag överraskad­e mig själv, säger Istomin.

– Jag spelade så bra i dag. Det här är min största seger, den betyder väldigt mycket för mig. Nu vet jag att jag kan mäta mig med alla killarna.

30-åringen fick kramp i benet under det tredje setet, men kom tillbaka och vann efter att ha brutit serbens serve till 3–2 i det avgörande setet.

– Han spelade över sin nivå, han är en värdig vinnare. Han var en bättre spelare i de avgörande ögonblicke­n, det var inte så mycket jag kunde göra, säger Djokovic.

– Det var en sån där dag då det inte kändes bra på banan, jag hittade inte rytmen.

Borta i två år

Inte sedan 2006 har Djokovic åkt ut så tidigt i Australian Open, då försvann han i första omgången. Därefter har han gått till fjärde omgången en gång, kvartsfina­l tre gånger samt vunnit sex gånger.

En bilolycka 2001 var nära att sätta punkt på Istomins karriär. Han bröt benet väldigt svårt och var borta från tennisen i två år. Den glasögonpr­ydde uzbeken, som gärna matchar glasögon med bandanas, tränas av sin mamma Klaudija Istomina.

– Det blir billigast så, skämtar Istomin.

– Att ha familjen involverad i ens team är väldigt bra, jag har tur som har henne som tränare.

Istomin har gått till tredje omgången två gånger tidigare i Mel- bourne-turneringe­n. Men han hade aldrig tidigare vunnit över Djokovic, bara tagit ett enda set i deras fem tidigare möten.

I tredje omgången väntar spanjoren Pablo Carreno Busta för Denis Istomin.

– Först av allt behöver jag återhämta mig från den här långa matchen. Att spela fem timmar är mycket, säger Istomin.

Radwanska också ute

Tredjeseed­ade polskan Agnieszka Radwanska är ute ur damturneri­ngen efter en klar förlust mot rutinerade Mirjana Lucic-Baroni. Kroatiskan, som tog hem dubbelturn­eringen i Australian Open redan 1998 och är 34 år gammal, vann med 6–3, 6–2.

Radwanska brukar vara ett pålitligt kort i grand slam-sammanhang. Senast hon åkte ur någon av tennisens fyra stora turneringa­r redan i andra omgången var 2009.

 ?? FOTO: PAUL CROCK ?? FöRSTA SEGERN. Denis Istomin hade aldrig tidigare lyckats vinna över
Novak Djokovic.
FOTO: PAUL CROCK FöRSTA SEGERN. Denis Istomin hade aldrig tidigare lyckats vinna över Novak Djokovic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland