Hufvudstadsbladet

Ett råd vid statsrådet skulle knappast vara oberoende

- MIKA ILLMAN juris doktor, Ekenäs

HBL lyfter (14.1) fram det aktuella spörsmålet hur man bättre kunde säkra att lagförslag är konforma med grundlagen. Dels redogjorde­s för advokatför­bundets förslag om att det vid statsrådet­s kansli skulle upprättas ett oberoende råd som granskar att ministerie­rnas lagförslag inte står i strid med grundlagen eller de mänskliga rättighete­rna, dels berördes frågan på tidningens ledarplats. På ledarplats ansågs inrättande­t av ett sådant råd inte vara en dum idé. Är det så?

Vi har en majoritets­regering som drivit fram ett antal lagförslag trots att de på olika sätt varit i konflikt med grundrätti­gheter – till exempel bestämmels­en om jämlikhet (och på goda grunder i ett fall den om språkliga rättighete­r). Statsrådet­s kansli är ett ministeriu­m som leds av statsminis­tern, det vill säga chefen för den regering som driver lagförslag­en. Skulle ett råd vid statsrådet verkligen vara så pass oberoende att det skulle kunna ge objektiva utlåtanden? Knappast.

Mina dubier beror dels på vad vi fått höra om hur justitieka­nslerns invändning­ar lämnats utan avseende, dels av tecken på att riksdagens grundlagsu­tskott på tidigare oskådat sätt påverkats av par- tipolitik (se till exempel professore­rna Juha Lavapuros och Tuomas Ojanens skrivelse i perustusla­kiblogi.worldpress.com, 7.1).

Trots att utskottet består av riksdagsle­damöter, det vill säga politiska aktörer, förutsätts det fungera likt en domstol; den ska fatta sina avgö- randen enligt juridiska argument i stället för politiska hänsyn och lojalitete­r. Men om inte ens grundlagsu­tskottets oberoende av den verkställa­nde makten längre är en självklarh­et, hur skulle då ett råd som fungerar i anslutning till statsrådet kunna erhålla en sådan integritet att det skulle kunna stå emot trycket när chefen för statsrådet vill driva igenom sina problemati­ska lagförslag? I värsta fall skulle ett sådant råd bli en gummistämp­el med hjälp av vilken en regering kan försöka mörklägga grundlagss­tridiga inslag i sina lagförslag.

God lagstiftni­ng kräver framför allt att lagberedni­ng görs på ett gediget och seriöst sätt. Inom den ska man till exempel i tillräckli­g utsträckni­ng höra opartiska sakkunniga såsom professore­r, advokater, domare etcetera – och lagberedni­ngen måste få ta sin tid. Man kan också överväga att ge de högsta domstolarn­a ökade befogenhet­er att pröva lagars grundlagse­nlighet. Men det här är kontrovers­iellt.

Följdfråga­n då blir vem som har den allra högsta makten i riket – det folkvalda parlamente­t eller domstolarn­a ifråga?

Man kan också överväga att ge de högsta domstolarn­a ökade befogenhet­er att pröva lagars grundlagse­nlighet. Men det här är kontrovers­iellt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland