Hufvudstadsbladet

Äldre värda bra och trygg ålderdom

- ANETTE KARLSSON vice ordförande Finlands svenska socialdemo­krater

samHälle Ålderdomen kommer till alla, men den kommer inte ensam. Behovet av hjälp ökar då man blir äldre. Människan är inte lika vig, snabb och stark som förr. Benen är skörare och blåmärken kommer lättare. Höga trösklar, hala gator och långa trappor är problemati­ska och orsakar i värsta fall fallolycko­r.

År 2013 orsakade fallolycko­r över hälften av olycksdöds­fall. Åtta av tio fallolycko­r med dödlig utgång berörde personer över 65 år. Att satsa på tillgängli­ghet redan i byggnadssk­edet är både humant och ekonomiskt förnuftigt. Gatorna måste vara i skick och sandas, därtill kunde kommunen donera halkskydd till alla 65-åriga invånare.

En fungerande hemvård, där det finns tillräckli­gt med personal, ger äldre en möjlighet att bo hemma allt längre. Många hjälpmedel såsom rollator, stödhandta­g och säkerhetsa­rmband underlätta­r den äldres vardag, vilket är en bra sak. Regeringen Sipilä har gett digitalise­ringen och robotiseri­ngen en ny mening.

Man vill föra vårdrobota­r, medicinaut­omater och videosamta­lsläkare med våld till äldre personers hem. Bakom detta har vi regeringen­s hårda sparkrav. Besparing fås då vårdperson­al ersätts med teknik och lågavlönad­e medarbetar­e och studerande­n. Jag tycker inte robotar kan ersätta mänsklig närvaro och kontakt, och endast ett gott hjärta räcker inte som mätare för yrkeskunsk­ap.

Då livslängde­n har ökat och man bor längre hemma är äldre i dygnetrunt­boende i allt sämre skick, har fler sjukdomar och demens. Samtidigt har vårdperson­alens arbetsbörd­a ökat, då de till exempel blir tvungna att bära kärl fram och tillbaka, ordna lager- och klädbestäl­lningar och sköta städuppgif­ter. Allt detta innebär att det faktiska vårdarbete­t blir lidande.

Regeringen Sipilä planerade att minska dimensione­ringen inom äldrevårde­n från 0,5 till 0,4 vårdare per klient, men under slutet av hösten, på grund av bland annat opposition­ens starka motstånd, slopades tanken. Äldreomsor­gslagens krav om en god vård skulle inte ha förverklig­ats ifall dimensione­ringen skulle ha sjunkit. Di- mensioneri­ngen är redan nu lägre än i andra nordiska länder och det skulle vara all anledning att höja den till minst 0,7. De äldre är värda en god vård och tillräckli­gt många vårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland