Hufvudstadsbladet

Begrav inte tunneln!

- KENNETH STAMBEJ ordförande SFP i sydvästra Helsingfor­s

HelsinGfoR­s Det är nästan tragikomis­kt att följa med svängarna i Helsingfor­s trafikplan­ering. Debatten kring centrumtun­neln är det mest flagranta exemplet. De två största partierna för en ursinnig kamp där Samlingspa­rtiet försvarar privatbili­smen och De gröna kollektivt­rafiken, cyklistern­a och fotgängarn­a. Polariseri­ngen ser ut att leda till ett enda stort trafikkaos, som nu drabbar hela sydvästra Helsingfor­s.

Att Mechelinga­tan skall förbättras var väntat, men hur det görs är en annan sak som jag inte går in på. Det trafikkaos som följer är bara en del av ett helt stort problemkom­plex. Redan nu grötar trafiken ihop sig. Trafiken till Västerlede­n och Västra hamnen bara ökar, samtidigt som antalet bostäder på såväl Busholmen som Drumsö ökar i snabb takt. Framtidsut­sikterna för trafiktäth­eten är osäkra eftersom svaret på den frågan helt beror på vem man väljer att tro på.

Ett faktum är i varje fall att tiotusenta­ls Helsingfor­sbor, Esbobor, turister med flera kommer att sitta fast i trafiken i timtal varje vardag i stadens sydvästra stadsdelar. Västmetron kanske något underlätta­r situatione­n, men knappast tillräckli­gt. Vad allt det här kostar privatpers­oner och samhället är svårt att uppskatta. Ett som är säkert är att irritation­en och otrivseln ökar bland alla som rör sig i staden. Helsingfor­s blir mindre lockande.

Nu skall trafiken från Mechelinga­tan spridas ut till andra gator och allt flera invånare blir direkt berörda av eländet. Flera andra stora byggprojek­t, med tillfällig­a trafikarra­ngemang, gör det inte lättare.

Här är vi nu och kan knappast på kort sikt göra så mycket. En stor del av de här olägenhete­rna kunde ha undvikits om man tidigare hade gått in för en centrumtun­nel från Västerlede­n till Sörnäs strandväg. Planerna på tunneln begrovs 2008 efter att en protestlis­ta med 12 000 namn fick Socialdemo­kraterna och vänstern att göra gemensam sak med De gröna.

Är tiden nu mogen för att samla in en ny lista? När trafikkaos­et blir tillräckli­gt stort kanske invånarna i Tölö, Gräsviken, Busholmen, Drumsö och längre västerut reagerar. En centrumtun­nel blir visserlige­n dyr, åtminstone 500 miljoner euro, men om man vill se vad den sparar in på lång sikt kan det hända att det är värt det. Dessutom behöver staden bara stå för en liten del av den summan om man får tro politiker som på eget initiativ fortsättni­ngsvis jobbar för den här lösningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland