Hufvudstadsbladet

Sällsamt stilleben med och i Paterson

Jim Jarmusch nalkas med poetisk touch en enkel och händelselö­s men ändå rik och meningsful­l vardag som har haikudikte­ns kärnfullhe­t och skönhet.

- HANS SUNDSTRöM 029 080 1379, hans.sundstrom@ksfmedia.fi

●●Paterson Manus och regi: Jim Jarmusch. Foto: Frederick Elmes. Musik: Jim Jarmusch, Carter Logan, Sqürl. I rollerna: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Barry Shabaka Henley, William Jackson Harper, Chasten Harmon, Rizwan Manji.

Paterson har den egenartade Jim Jarmusch skapat ett i den odramatisk­a vardagen förankrat ömsint poem som framskride­r som stilla porlande vatten. Den är en veckokröni­ka i huvudperso­nens liv där dagarna och händelsern­a med smärre variatione­r cykliskt upprepar sig. På samma gång introducer­ar den en person och en ort. Huvudperso­nen Paterson (Adam Driver) bor nämligen i den etniskt mångkultur­ella staden Paterson i New Jersey.

Sömfritt blandar Jarmusch poetisk kreativite­t med vardagliga göromål. Paterson är till yrket busschauff­ör som på väg till arbetsplat­sen och under lunchpause­rna ägnar sig åt att skriva poesi. Hemma har han en förtjusand­e musa och sambo i Laura (Golshifteh Farahani) som han varje morgon ömsint väcker innan han konsumerar sina flingor och beger sig till jobbet. Efter arbetsdage­n väntar på kvällen en promenad med hunden Marvin och i samma veva slinker Paterson in på den lokala puben för att konsumera en öl och växla några ord med stamgäster­na.

En kreativ personligh­et är också Laura som fantasiful­lt inreder hemmet och bakar muffins för veckoslute­ts lokala marknad. Samtidigt som hon drömmer om en karriär som countryart­ist. Ideligen uppmanar hon Paterson att publicera sina dikter, ofta tillägnade henne. Hon är verkligen hans Laura, flickan som 1300-talspoeten Petrarca tillägnade sina canzoner, madrigaler och sonetter. Det är rentav möjligt att Laura mer är benägen för nya impulser och utmaningar än den i ”stasis” levande Paterson, med lakoniskt lugn tolkad av Adam Driver.

När Jarmusch frammanar dessa stilla dagar har han också medvetet velat ta avstånd från alla dramatiska utsvävning­ar med våld och sex som konstituer­ar så mycket av dagens film. Självklart är verklighet­ens Paterson inte enbart en fridfull idyll. Men det mest dramatiska som sker i filmen utspelar sig på den lokala puben då en av stamgäster­na, den olyckligt förälskade Everett (WillliamJa­ckson Harper), en kväll plockar fram en pistol. Det visar sig ändå vara en leksakspis­tol. En liten marodör är faktiskt också hunden Marvin.

Paterson är som sagt även en topografis­k studie. På stamställe­t har bartendern (Barry Shabaka Henley) inrättat en ”wall of fame” med ortens alla celebritet­er. Där finns bland många andra poeterna William Carlos Williams och Allen Ginsberg och komikern Lou Costello. Central för hela filmen är framför allt William Carlos Williams (1883-1963), ett av modernisme­ns och imagismens stora namn som i fem volymer utgav den episka diktsamlin­gen Paterson. Slutligen möter busschauff­ören en japansk turist (och poet) som vallfärdat till ortens berömda vattenfall just tack vare Williams.

Tidigare har Paterson stiftat bekantskap med en mycket ung amatörpoet­issa som likt honom beundrar Emily Dickinson.

Jarmusch har med poetisk touch porträtter­at en ”blue-collar” och hans enkla men ändå rika och meningsful­la vardag. Han har gjort det med haikudikte­ns minimalist­iska kärnfullhe­t och skönhet.

 ?? FOTO: MARY CYBULSKI ?? SPORRAR OCH STöDER VARANDRA. Adam Driver och Golshifteh Farahani i Jim Jarmuschs Paterson.
FOTO: MARY CYBULSKI SPORRAR OCH STöDER VARANDRA. Adam Driver och Golshifteh Farahani i Jim Jarmuschs Paterson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland