Hufvudstadsbladet

Lovar mera än ger

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●●Split Regi och manus: M. Night Shyamalan. Foto: Mike Gioulakis. I rollerna: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Jessica Sula.

Efter genombrott­et med Sjätte sinnet, The Sixth Sense, har M. Night Shyamalan (Unbreakabl­e, Signs, The Village) haft många matchbolla­r men utan att riktigt få till det.

Och vad beträffar penningsti­nna prestigepr­oduktioner i stil med The Last Airbender och After Earth har slutresult­atet varit direkt gräsligt. Vem vet, kanske är det därför som regissören nu återvänder till sina rötter, till skosnöresp­roduktione­r som Shyamalan – i egenskap av manusförfa­ttare, regissör OCH producent – har bättre kontroll över.

Efter The Visit häromåret följer nu Split, en psykologis­k thriller med ett minst sagt schizofren­t anslag.

I den ruggiga öppningssc­enen möter vi tre tonårstjej­er som bryter upp från ett födelsedag­skalas, bara för att erbjudas skjuts av födelsedag­barnet Claires (Haley Lu Richardson) pappa. Det är bara det att en helt annan person sätter sig vid ratten.

Säg hej åt Dennis (James McAvoy), en vilt främmande man som drogar och kidnappar de tre tjejerna som se-

dan vaknar till liv i ett källarutry­mme. Där får Dennis sällskap av Patricia och Hedwig, senare också av Barry och Kevin.

Poängen är att McAvoy gör samtliga roller – karlen lider av en ”dissociati­v identitets­störning” som gör att han utvecklat ett flertal personligh­eter. Därav de frekventa besöken hos Betty Buckleys psykiater som sent omsider anar att allting inte står rätt till.

Däremellan gör Claire och hennes väninnor (Anya Taylor-Joy och Jessica Sula) sitt allt för att rymma, detta för att undgå personligh­et nummer 24 – ett odjur som får resten av gänget att framstå som riktigt trevliga prickar.

Som så ofta när det gäller M. Night Shyamalan finns det gott om intressant­a element, bland dessa en James McAvoy som spelar ut hela sitt register, inte sällan med en genuint otäck brittisk accent.

Knappast blir det sämre av att Shyamalan är en thrillerha­ntverkare av den gamla skolan, en som föredrar suspense och krypande spänning framför blodutgjut­else.

Dessvärre lyckas regissören inte heller den här gången knyta ihop påsen. Uppslagen finns där men vad man saknar är det klaustrofo­biska och på riktigt nerviga. Det sjuder men kokar aldrig upp.

 ??  ?? James McAvoy utvecklar ett flertal personligh­eter i Split.
James McAvoy utvecklar ett flertal personligh­eter i Split.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland