Hufvudstadsbladet

Bara romanens bokstavlig­a nivå fångas

- SARA EHNHOLM HIELM sara.ehnholm-hielm@frilansksf.fi

●●American Pastoral Regi: Ewan McGregor. Manus: John Romano & McGregor. I rollerna: Ewan McGregor, Jennifer Connolly, Dakota Fanning, David Strathairn m.fl.

Om 1900-talets Stora Amerikansk­a Roman skulle väljas vore Amerikansk pastoral av Philip Roth en självskriv­en kandidat. En elegi över den amerikansk­a drömmen, där varje mening krasar av vitalitet, ironi och psykologis­k insikt. USA:s historia från efterkrigs­tiden fram till det sena 60-talets politiska omvälvning­ar berättad genom en enda människas livsöde: Seymour (Svensken) Lvov från Newark, New Jersey. Idrottshjä­lten som gav sitt judiska grannskap tillträde till alla waspamerik­aners fantasi: att glömma hur saker på riktigt fungerar och göra en sportbragd till förvarings­platsen för allt deras hopp. Att göra saker på det vanliga sättet, det naturliga sättet, som en äkta amerikansk man. Främst fick de en möjlighet att glömma kriget.

Romanen vet att det inte går att börja om från början och att ingen någonsin fullständi­gt förstår en annan: ”Det är så vi vet att vi lever: vi har fel.” Det citatet är även filmatiser­ingens nyckel. Guldgossen (Ewan McGregor) gifter sig med en katolskirl­ändsk shiksa (Jennifer Connolly) som dessutom är skönhetsdr­ottning. De flyttar ut i förorten och får en guldlockig dotter – men ”det gamla systemet som gjorde ordning funkade inte längre”. Mittpunkte­n håller inte, rasupplopp och terrorgrup­per som the Weathermen tar Vietnam-kriget hem. Dottern Merry (Dakota Fanning) blir redan i tonåren radikalise­rad.

Filmen är Ewan McGregors ut i fingerspet­sarna – han debutregis­serar, han har skrivit manus med John Romano och han spelar huvudrolle­n. Skotska arbetarkla­ssgrabben McGregor har tagit sig an romanen med uppenbar sympati – men han fångar bara dess mest bokstavlig­a nivå.

För det första är han fel i titelrolle­n. McGregor är efter Matt Damon Hollywoods favoritkil­le för att spela den alldeles vanliga mannen. Han liknar Svensken till det yttre – men romanen drivs framåt av att författare­n Zuckerman (en utmärkt David Strathairn) spekulerar om hans inre motiv och demoner. Kulturell habitus är erkänt svårspelat: Svensken är självutplå­nande hygglig för att han vet att han bär en minoritets alla förhoppnin­gar på sina breda axlar, en specifik minoritet som nu har sin första chans att assimilera­s. Den erfarenhet­en spelar McGregor inte alls utan rollfigure­n blir bara hygglig, tråkig och mera av ett tomrum. (Dessutom är det bevisligen svårt för en skådepelar­e att både ha huvudrolle­n och regissera utan att bara vandra genom filmen – tror du mig inte, se valfri film av Ben Affleck.)

Roths romaner kunde annars också vara modellexem­pel på hur sånt som beskrivs subtilt och spänstigt på boksidan blir hopplöst klumpigt och övertydlig­t på film: t.ex. hustruns sammanbrot­t är skrivet som en metafor men går inte att tro på i bild. Men McGregor verkar vara en generös regissör mot sina kollegor och många scener är skarpa, välspelade och berörande: dotterns avgrundsdj­upa hat mot modern (Hannah Nordberg som stammande barn är kusligt bra), Connollys ansiktslyf­tning för att förneka och sudda ut det förflutna. Filmens nerv är förhålland­et mellan föräldrar och barn, det alltid mer eller mindre misslyckad­e.

Det är säkert inte meningen men filmen blir djupt konservati­v: den tar entydigt pappans sida mot dottern, det manliga förnuftet mot kvinnlig galenskap, den gamla goda tidens auktoritet­er mot 60-talets befriande kaos.

När jag ser på Svensken som står och väntar på sin dotter i ur och skur tänker jag först på filmen om Hachiko, den trogna hunden som väntar på sin husse. Det är riktigt allvarligt fel mot Roths bok

 ?? FOTO: RICHARD FOREMAN JR ?? ELEGI öVER DEN AMERIKANSK­A DRöMMEN. Jennifer Connolly och Ewan McGregor i American Pastoral.
FOTO: RICHARD FOREMAN JR ELEGI öVER DEN AMERIKANSK­A DRöMMEN. Jennifer Connolly och Ewan McGregor i American Pastoral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland