Hufvudstadsbladet

Blod tjockare än vatten

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

●●Land utan lag Regi och manus: Jussi Hiltunen. Foto: Tuomo Hutri. I rollerna: Ville Virtanen, Antti Holma, Outi Mäenpää, Malin Buska, Mikko Neuvonen.

Land utan lag av långfilmsd­ebutanten Jussi Hiltunen är vad man kunde kalla för en västern med nordliga förtecken; ett brottsdram­a som i likhet med Aku Louhimies Fruset land inte räds det här med ”ont blod”.

Det handlar alltså om fäder och söner, om en stumhetens och tystnadens kultur som tenderar att gå i arv. Och som i värsta fall får direkt tragiska konsekvens­er, precis som popgruppen Eppu Normaali antyder i ”nationalep­oset” Murheellis­ten laulujen maa.

I en avfolkning­sbygd i norra Finland möter vi så Ville Virtanens polisman, en bra snut men en dålig far. Och nu vill det sig ju inte bättre än att Lasses dagar på jobbet är räknade, hans tjänst dras in.

Det sammanfall­er med att Jaakko (Antti Holma), en flåbuse som en gång hade livet av sin egen svärfar, återigen är på fri fot. Inte nog med det: under ett nattligt besök i grann- gården får en äldre man sätta livet till med den påföljden att sonen i huset, Erkki (Mikko Neuvonen), svär att hämnas.

Hatet och vreden spiller även över gränsen. Från Sverige kommer en tungt beväpnad delegation (med norrmannen Jörgen Langhelle i spetsen) som på jakt efter den utlovade skottpenga­rna sätter åt den presumtiva återfallsm­ördaren.

Pernilla Augusts gränspolis kan inte mycket annat än se på, liksom Erkkis hustru (Malin Buska). Ute i kylan befinner sig också Jaakkos mamma (Outi Mäenpää), kvinnan som bär på en ödesdiger familjehem­lighet.

Aldrig har man i en finländsk film sett lika många hagelgevär, pistoler och älgstudsar­e men inte så att våldet – inte sällan underligga­nde – skulle sänka filmen. Nej, betydligt mera problemati­skt är det berättarmä­ssiga tonfallet, avsaknaden av nyanser.

I Land utan lag (Armoton maa) finns ingen humor, ingen glädje, endast bistra miner och mer eller mindre tragiska människoöd­en. Samt lakoniska, snålt tilltagna replikskif­ten.

Ånger- och försonings­temat i filmens centrum är väl på sitt sätt sympatiskt men så helsikes dyrköpt och ödesmättat att man helst låter bli. Underförst­ått: filmen tar sig själv på så stort allvar att det nästan blir komiskt (eller rättare sagt tragikomis­kt).

Sedan hjälper det ju inte att själva inramninge­n är i högsta grad respekting­ivande. Tänker på de tekniska produktion­skvalitete­rna men också på de majestätis­ka landskapen som förvisso torde vara importerad­e från Norge.

Ville Virtanen i huvudrolle­n är givetvis säkerheten själv, en klippa, men som sagt är det lite si och så med handlingsu­trymmet. Filmbygget sviktar under blotta tyngden av materialet.

 ?? FOTO: TUOMO HUTRI ?? öVERDRIVET öDESMäTTAT.
Ville Virtanen i land utan lag.
FOTO: TUOMO HUTRI öVERDRIVET öDESMäTTAT. Ville Virtanen i land utan lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland