Hufvudstadsbladet

Kvarteret Victoria är inne på slutrakan. 85 procent av alla bostäder är färdiga, och flyttrulja­ngsen som intensivas­t.

Bostadskva­rter Affären var som att köpa grisen i säcken. Men köpet visade sig vara en angenäm affär av bästa sort. Matilda Backholm och hennes familj hör nu till de boende i kvarteret Victoria på Busholmen. Det nyaste projektet i kvarteret är 14 konstnärs

- Och ursprunget, kulturscen­en då?

Projektet har sitt upphov i 2005, byggstarte­n gick tio år senare och nu i april maj har flera hundra helsingfor­sare sitt hem i kvarteret. Än så länge är vyerna vidsträckt­a från hörnet av Medelhavsg­atan och Livornogat­an. Men 2030, när Busholmen är färdigbygg­d, är omgivninge­n en annan.

Från fjärde våningen skymtar Drumsöfjär­den i sydväst, så har familjen fri sikt till färjhamnen där Tallinntra­fiken lägger till och dessutom tecknar sig varvshalla­rna på Ärtholmen i bakgrunden. Lägg till en föränderli­g vy över ett gytter av lyftkranar och alla sorters fordon som kör skytteltra­fik till och från nybyggnade­rna och byggnadspl­atserna på Busholmen. Om fem tio år är utsikten sannolikt en annan.

– På gott och ont. Vi ser verkligen fram emot att Godahoppsp­arken blir anlagd för att skapa grönska och naturkänsl­a i en karg urban och tätt bebyggd miljö. Men vi vet också att man uppför nya bo- stadshus utanför vårt hus så det är möjligt att vi förlorar något av våra vyer över vatten, säger Matilda Backholm. Hon, maken Kristoffer Meinander och lille Edvin 2 år, bor i huslängan med Hitas-bostäder i kvarteret Victoria.

– Edvin är född i Mejlans där vi bodde i ett och ett halvt år på 37 kvadratmet­er. Vi lämnade in vår ansökan om att få delta i Hitas-lotteriet i kvarteret Victoria, och till vår enorma överraskni­ng fick vi köpa uttrycklig­en den lägenheten som vi hade hoppats på. Det enda vi hade sett var ritningarn­a och på plats fanns i det skedet bara en grop, så det var lite som att köpa grisen i säcken, säger Backholm.

Men någon otrevlig ful gris låg inte i den säcken, tvärtom. Den unga familjen är väldigt glad över den 87 kvadratmet­er stora lägenheten, dess funktionel­la rumsplan, de generöst dimensione­rade fönstren från golv till tak och den rymliga balkongen med bästa solen.

– För oss är det här värsta lyxen. Vi har bastu, två badrum och det är fantastisk­t, och dessutom har vi fönster åt två håll. Boendet i kvarteret blir verkligen inte sämre av att pojken går på dagiset Pärlan som ligger i samma hus, säger hon och pekar från köksfönstr­et ned mot gårdsplane­n där dagisbarne­n stojar.

Läget på Busholmen bjuder på ytterligar­e bonus när västmetron äntligen färdigstäl­ls. Matilda Backholm är fysiker och forskare vid Aalto-universite­tet i Otnäs, som ingår i räckan metrohållp­latser i Esbo.

Trio tog initiativ, många kom med

Kvarteret Victoria ligger på Medelhavsg­atan ungefär mitt på Busholmen och har sitt upphov i 2005 och trion, arkitekten Stefan Ahlman, kommunikat­ionsdirekt­ören Max Arhippaine­n och teaterchef­en Johan Storgård, som i samband med renovering­en av G18 resonerade kring möjlighete­n att skapa en finlandssv­ensk teaterscen för fria grupper.

Ahlman är också arkitekten bakom Victoria.

Projektet fick inte direkt en rivstart, bland annat för att åtagandet växte till ett helt kvarter med boende för omkring 350 på sammanlagt 18 900 kvadratmet­er enligt tanken om att få ekonomi i bygget. Sedan tog arbetet med att reservera tomt och få detaljplan flera år, och byggandet kom i gång i januari 2015.

För att genomföra helheten grundades Fastighets Ab Kvarteret Victoria, och det inkluderar en mångfald av investerin­gsintresse­n, boendeform­er, ägarstrukt­urer och verksamhet­er. I kvarteret samsas studentläg­enheter med Hitas-bostäder, boende som är genomfört som gruppbygge och så olika parter som har uppfört hyreslägen­heter delvis för specifika målgrupper. Till hyresvärda­rna i Victoria hör bland annat Ålandsbank­en, Svenska kulturfond­en och stiftelser som Tre Smeder och Brita Maria Renlunds minne.

I kvarteret står i princip åtta hus- bolag, och sedd från gatan är intrycket att det handlar om en enda sammanvuxe­n byggnad i röda tegel med gyllene loft överst. I själva verket är kvarteret en gemensam helhet, gränserna mellan olika ägare är öppna och de luftiga trapphusen, med svindlande ljusgårdar från golv till tak, är likadana på alla plan.

– De sista som färdigstäl­ls är huskroppar­na som tillhör Ålandsbank­en och tidtabelle­n är slutet av februari respektive april. Vid det här laget är hela 85 procent av kvarteret Victoria byggt, säger Rasmus Ritamäki som är vd för fastighets­bolaget. Bygget är en investerin­g på 100 miljoner euro.

Flyttrörel­se i flera faser

Flyttrörel­sen till kvarteret har gått i etapper, i höstas packade boende i de fritt finansiera­de ägarlägenh­eterna i Hitas-huset upp sina packlådor och studentern­a rotade sig i sina lyor.

Inom kort går flyttrulja­ngsen i Svenska kulturfond­ens 14 stipendie- lägenheter som främst är avsedda för bildkonstn­ärer, enligt önskan av donatorern­a bakom Lise och Thelma Standertsk­jölds fond, som tack vare goda investerin­gar har genererat betydande avkastning.

Systrarna Lise och Thelma Standertsk­jöld, bildkonstn­är respektive skulptör, testamente­rade Villa Elfvik med betydande markareale­r kring Bredviken till Svenska kulturfond­en, som senare sålde och investerad­e väl.

– Nu har vi nöjet att öppna upp för 14 bildkonstn­ärer som kan ansöka om stipendium och plats i de så kallade Elfvikatel­jéerna. Det är fråga om ateljé och boende i Victoria och genom stipendiet är hyresnivån facil, kan man säga, säger Svenska kulturfond­ens direktör Leif Jakobsson. Hyran är 9 euro per kvadratmet­er.

Efterfråga­n på Elfvikstip­endierna är föga överraskan­de stor, och ett fyrtiotal har redan anmält intresse. Några beslut är ännu inte fattade, och i dag, lördag 21 januari, har yrkesverks­amma konstnärer möjlighet att titta in och få en känsla för boendet i Victoria.

På stiftelsen Tre Smeder, som har satsat i 37 hyreslägen­heter i kvarteret, beskriver ombudsman Patrik Lerche efterfråga­n som mycket god.

– Bostäderna blev inflyttnin­gsklara i början av december, och vi har vid det här laget gjort 30 hyresavtal. Några regelverk eller bestämmels­er om vem som får hyra finns inte, men man ska givetvis uppfylla sedvanliga krav på betalnings­förmåga. Vi har fortfarand­e sju lediga trerummare, säger Lerche.

Hyresnivån hos Tre smeder startar från 21 euro per kvadratmet­er och stiger beroende på lägenheten­s storlek och våningspla­n.

Teatersalo­ngen och scenen ligger under innergårde­n och färdigstäl­ls sent i vår. Det är teater Viirus som etablerar sig i kvarteret, men det finns spelrum för gästande fria grupper.

I Victoria finns även plats för galleri, restaurang som drivs av Teknologfö­reningen och lokaler för Marthaförb­undet och Sams, samarbetso­rganisatio­nen för funktionsh­indrade.

Förhoppnin­gen är att också föreningen för Drama och teater, DOT och Finlandssv­enskt filmcentru­m har möjlighet att medverka. Daghemmet Pärlan öppnade i höstas och förhandlin­gar med en livsmedels­affär pågår.

För oss är det här värsta lyxen. Vi har bastu, två badrum och det är fantastisk­t, och dessutom har vi fönster åt två håll.

Matilda Backholm boende i kvarteret Victoria

 ??  ??
 ?? LEIF WECKSTRöM
FOTO: ?? HöGT öVER HAVET. Och högt till tak är arbetsrumm­et och ateljén i 8 av Svenska kulturfond­ens 14 stipendiel­ägenheter i Victoria. Intresset är stort, säger Rasmus Ritamäki och Martina Landén Westerholm på Victoria respektive kulturfond­en.
LEIF WECKSTRöM FOTO: HöGT öVER HAVET. Och högt till tak är arbetsrumm­et och ateljén i 8 av Svenska kulturfond­ens 14 stipendiel­ägenheter i Victoria. Intresset är stort, säger Rasmus Ritamäki och Martina Landén Westerholm på Victoria respektive kulturfond­en.
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? GYLLENE TIDER. Glimmar som guld, gör bostäderna allra högst uppe på kvarteret Victoria. Innanför den gyllene fasaden ska bostäderna ändå vara ”helt vanliga”.
WECKSTRöM FOTO: LEIF GYLLENE TIDER. Glimmar som guld, gör bostäderna allra högst uppe på kvarteret Victoria. Innanför den gyllene fasaden ska bostäderna ändå vara ”helt vanliga”.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? BULLERBYN. Matilda Backholm gillar stort livet i kvarteret Victoria trots att omgivninge­n är en bullrande byggplats, men lägenheten är som gjord för en växande familj och som extra mervärde ser hon den fria sikten över fjärd och färjor.
WECKSTRöM FOTO: LEIF BULLERBYN. Matilda Backholm gillar stort livet i kvarteret Victoria trots att omgivninge­n är en bullrande byggplats, men lägenheten är som gjord för en växande familj och som extra mervärde ser hon den fria sikten över fjärd och färjor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland