Hufvudstadsbladet

Virusdrabb­ad park saneras

Lilla holmen i Mariehamn drabbades av fågelinflu­ensa i november och alla påfåglar och hönor som fanns i den populära parken måste avlivas. Nu saneras Lilla holmen i två veckor för att man, om möjligt, ska bli kvitt det seglivade viruset.

- FNB–FELICIA BREDENBERG

Lilla holmen i Mariehamn drabbades i november av flera fall av fågelinflu­ensa. Följden blev att alla av holmens påfåglar och hönor måste avlivas.

– Allting från husen på Lilla holmen ska rivas ut, till exempel i paviljonge­n där kadavren av fåglarna låg tills de fördes på analys. Alla trävaror, foder, halm och frön ska läggas i en container, säger Jessica Löfgren-Eriksson.

Hon är veterinär på Regionförv­altningsve­rket och har skrivit saneringsp­lanen för Lilla holmen.

–Vi ska få en till container dit all plast och metall ska läggas. Allting kommer troligen att föras med Transmar till Åbo. Där kommer det att grävas ner eftersom viruset kan leva i flera månader.

Grovtvätta­s

Saneringsf­öretaget kommer att fortsätta sitt arbete med saneringen också nästa vecka.

– Det här tar tid då det görs ordentligt. Husen ska grovtvätta­s och desinficer­as. Desinficer­ingen måste ske i varje knut och hörn och sedan ska det stå i en vecka.

Ett annat steg i saneringsp­rocessen är kalkningen av jorden i fåglarnas inhägnad, runt om kring huset och på vägarna.

– Man gräver upp jorden ungefär tio centimeter och sedan blandar man med kalk.

Löfgren-Eriksson säger att det ändå finns risk för att fågelinflu­ensan kommer tillbaka till holmen med vilda fåglar.

– Ingenting är tyvärr hundra procent säkert då fåglarna också gick fritt runt om på holmen – det går inte att desinficer­a precis allt. Det är ledsamt. Hur ser spridninge­n av fågelinflu­ensan ut just nu? – Det är svårt att säga. Ingen vet hur det blir i vår eller nästa höst. Det var ändå tur att det här hände nu och inte på våren just innan badsäsonge­n på Lilla holmen.

Sitta på nålar

Mikaela Asp är inhoppande djurskötar­e på Lilla holmen, hon är glad över att saneringen nu äger rum.

– Men vi kommer nog att sitta på nålar då fågelhusen ska öppna för allmänhete­n i vår och flyttfågla­rna kommer tillbaka. Att det här skulle hända var ingenting vi hade väntat oss. Vi får hoppas att smittan inte kommer tillbaka.

Peter Lindholm är en av de anställda på saneringsf­irman som nu utför saneringen på Lilla holmen.

– Det verkar som om ingen riktigt vet exakt vad vi ska göra. I går var vi här och tittade runt och i dag har vi börjat med rivningen. Senare ska vi kalka – men leveransen med kalk har inte kommit ännu.

– Det här skiljer sig från andra saneringsj­obb då det här handlar om fågelinflu­ensa. Vanliga uppdrag handlar om vattenskad­or och mögel. Men det är ingen panik, smittan ska ju inte sprida sig till människor.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / STEFAN ÖHBERG ?? SKYDDSKLÄD­SEL. Det här skiljer sig från andra saneringsj­obb då det här handlar om fågelinflu­ensa, säger Peter Lindholm. Han är en av olyckssane­rarna som under två veckor utför saneringen av Lilla holmen. Skyddsover­aller och andningssk­ydd är...
FOTO: LEHTIKUVA / STEFAN ÖHBERG SKYDDSKLÄD­SEL. Det här skiljer sig från andra saneringsj­obb då det här handlar om fågelinflu­ensa, säger Peter Lindholm. Han är en av olyckssane­rarna som under två veckor utför saneringen av Lilla holmen. Skyddsover­aller och andningssk­ydd är...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / STEFAN ÖHBERG ?? SANERINGSP­LAN. Veterinär Jessica Löfgren-Eriksson har skrivit saneringsp­lanen för Lilla holmen.
FOTO: LEHTIKUVA / STEFAN ÖHBERG SANERINGSP­LAN. Veterinär Jessica Löfgren-Eriksson har skrivit saneringsp­lanen för Lilla holmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland