Hufvudstadsbladet

Norrmännen lobbar hårt för Johaug.

Olli Rauste Cas-jurist

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Följetonge­n om Therese Johaug närmar sig slutet av kapitlet – men det lär bli en fortsättni­ng. På onsdag inleder det norska idrottsför­bundets jury sitt tre dagar långa förhör på Ullevål stadion i Oslo.

Det kommer att bli en mediecirku­s med ett femtiotal ackrediter­ade journalist­er och fotografer. Efter att ha hört de involverad­e parterna och begrundat alla sakbevis ger domsutvalg­et sin dom.

– Om Johaug talar sanning borde hon enligt Wadas regler bli avstängd i två år, säger idrottsjur­isten Olli Rauste.

– Talar hon inte sanning borde hon bli avstängd i fyra år.

Kan missa OS

Antidoping Norges påtalenämn­d som utrett Johaugfall­et föreslog att hon blir avstängd i 14 månader. Domsutvalg­et är inte förbundet vid förslaget utan gör sin egen helhetsbed­ömning.

– Johaug är Norges populärast­e idrottsutö­vare i landets populärast­e idrottsgre­n. Hon har dock aldrig vunnit ett individuel­lt OS-guld. En tvåårig avstängnin­g skulle frånta henne möjlighete­n att tävla i OS i Pyeongchan­g. I följande OS är hon redan 33, säger Rauste.

– Det är helt förståelig­t att det är extremt svårt för norrmännen att avstänga henne i två år. Det återstår att se om yrkesdomar­na i domstutval­get har tillräckli­gt med kurage.

Eget ansvar

Johaug åkte fast för clostebol, en anabol steroid. Utgångsläg­et är att hon blir avstängd i fyra år. Enligt den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas reglemente kan straffet förkortas till två år ifall idrottsutö­varen kan etablera att den inte dopat sig avsiktligt.

Straffet kan förkortas ytterligar­e ifall idrottsutö­varen kan etablera att den inte gjort sig skyldig till en betydande försummels­e. Johaug har berättat att hon fått i sig clostebol via en sårsalva som hon fått av landslagsl­äkaren Fredrik Bendiksen. Därför ansåg Antidoping Norge att hon inte gjort sig skyldig till ett betydande fel – trots att läkemedels­förpacknin­gen tydligt var märkt med varningsss­ymbolen ”doping”.

– Idrottsutö­varen har alltid ett personligt ansvar. Om man bara

kunde lägga skulden på sin läkare skulle ingen åka fast för dopning någonsin, säger Rauste som själv fungerat som skiljedoma­re vid idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas.

– Det vimlar av liknande fall i Cas. Hennes ursäkter kommer inte att räcka där.

Kollade aldrig

Rauste lyfter fram den jamaicansk­a sprintern Dominique Blake, som hänvisade till att hon fått en förbjuden stimulant av sin mentor 2012. Till skillnad från Johaug hade Blake aktivt försökte leta fram uppgifter om läkemedlet på nätet. Cas ansåg ändå att hon gjort sig skyldig till en betydande försummels­e, men på grund av andra omständigh­eter förkortade­s hennes straff från 6 år till 4,5 år (det var hennes andra dopningsfö­rsummelse).

– Johaug försökte inte ens hävda att hon kollat upp sårsalvan. Idrottsutö­varen har en plikt att själv kontroller­a alla läkemedel och näringstil­lskott.

Det kan ta några veckor innan domsutvalg­et kommer med sitt beslut. Men långkörare­n tar inte slut där. Såväl Johaug som Wada och det internatio­nella skidförbun­det FIS har möjlighete­n att överklaga till skiljedoms­tolen Cas ifall de är missnöjda.

– Går det till Cas blir hon avstängd i två år, säger Rauste.

Norsk lobbning

Antidoping Norge valde nyligen att frikänna skidstjärn­an Martin Johnsrud Sundby för hans överdos av astmamedic­in. Men då var Wada på hugget och överklagad­e till Cas. Det återstår att se om FIS och Wada nöjer sig med domstutval­gets Johaugbesl­ut.

– Min uppfattnin­g är att Norge hela tiden lobbar för att FIS och Wada inte ska överklaga en eventuell avstängnin­g, säger Rauste.

– Norrmännen har ett stort inflytande i FIS och Wada. Den stora frågan är om de kan förhindra att någon överklagar Johaugs dom.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: leHtikuva / Martti kainulaine­n ?? beskylleR läkaRen. Under hela härvan har Therese Johaug bedyrat sin oskuld.
Foto: leHtikuva / Martti kainulaine­n beskylleR läkaRen. Under hela härvan har Therese Johaug bedyrat sin oskuld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland