Hufvudstadsbladet

Akut brist får Sverige att ragga lärare

Lärarexpor­t Sverige behöver 60 000 nya lärare på bara två år och så många som möjligt tänker man värva från Svenskfinl­and. Undervisni­ngsministe­riet gillar inte tanken på omfattande lärarexpor­t från Finland.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Finlandssv­enska lärare har blivit högvilt på den svenska arbetsmark­naden efter att flyktingkr­isen förvärrade den redan svåra lärarbrist­en i Sverige. Inom två år behöver Sverige 60 000 nya lärare och så många som möjligt tänker man värva från Svenskfinl­and. Undervisni­ngsministe­riet följer med oro den nya trenden.

I Sverige har lärarbrist­en redan länge varit svår och efter att tiotusenta­ls barn och unga på flykt har anlänt till landet har lärarbrist­en blivit ännu mer akut. Nio av tio svenska grundskolo­r har brist på utbildad arbetskraf­t och i höstas slog svenska myndighete­r fast att det saknas 60 000 lärare redan år 2019.

De svenska kommunerna gör nu allt som står i deras makt för att hitta kompetenta pedagoger och en lösning som man har fått upp ögonen för är att locka svensksprå­kiga lärare i Finland att flytta till Sverige.

Katariina Treville, utredare på Lärarnas riksförbun­d, är väl insatt i den nya trenden: att ragga lärare i Finland.

– Eftersom vi behöver 60 000 lärare tar vi alla vi bara kan få, säger hon då HBL frågar henne hur många svensktala­nde lärare man tänker försöka locka över från Finland.

Eskilstuna har redan varit i Åbo och rekryterat lärare och ska senare i vår göra ett nytt större försök att värva finlandssv­enska lärare då man tillsamman­s med Malmö och Örebro åker till Vasa där den ena finlandssv­enska lärarutbil­dningen finns. Mariefred är en annan svensk kommun som redan i åratal har anställt lärare från Finland och nu tänker även Borås börja rekrytera finlandssv­enska lärare.

50 sökte tjänster i Eskilstuna

Lisa Edholm, verksamhet­sutvecklar­e vid barn- och ungdomsför­valtningen i Eskilstuna, har fått ett 50-tal arbetsansö­kningar från finländska lärare. Femton intressera­de intervjuad­es i Åbo i november och efter det har arbetsinte­rvjuerna fortsatt via Skype. De allra flesta som sökte anställnin­g i Eskilstuna är finlandssv­enskar.

Eskilstuna­s rekryterin­gsarbete har redan burit frukt: Den första läraren, som kommer från Helsingfor­s, börjar jobba på tisdag och i mars anländer nästa nyförvärv från Vasatrakte­n. Lisa Edholm har 100 lediga lärartjäns­ter, men hon har gett upp tanken på att genast kunna värva så många lärare i Finland.

– Först tänkte vi att vi bums skulle anställa en massa finländska lärare, men nu hoppas jag på några riktigt lyckade anställnin­gar som ska hjälpa oss att i framtiden rekrytera ännu fler från Finland. När man påbörjar en arbetskraf­tsinvandri­ng är det viktigt att ta hand om de nyanlända på ett profession­ellt sätt, säger Edholm.

Borås vill ha 20–30

Per Olsson, personalch­ef i Borås skulle genast ha jobb för mellan 20 och 30 svensksprå­kiga lärare från Finland.

– De här siffrorna gäller enbart Borås. I regionen behövs ännu fler eftersom alla kommuner har samma problem, säger Olsson som håller på och planerar hur det bäst lönar sig att gå till väga då han ska värva finlandssv­enska lärare.

FSL oroat

Också vid Finlands svenska lärarförbu­nd har man fått upp ögonen för hjärnflykt­en.

– Jag är oroad över lärarsvinn­et till Sverige. Det är lönenivån och arbetsklim­atet som lockar, säger förbundsor­dförande Christer Holmlund och säger att frågan har diskuterat­s internt inom förbundet i ungefär ett års tid.

Holmlund berättar om en helt nyutexamin­erad lärare som åkte över till Sverige och lyckades förhandla sig till en lön som låg 2 000 kronor över den svenska snittlönen för klasslärar­e.

– Finländska lärare har i och med våra goda Pisaresult­at hög status, säger Holmlund som också har funderat om det allt hårdare språkklima­tet i Finland inverkar på att unga svensktala­nde lärare söker sig västerut.

”Studiekomp­isarna flyttar”

Fem före färdiga klasslärar­en Anna Nylund som studerar vid Åbo Akademi i Vasa och är uppvuxen i Esbo, är en av dem som allvarligt överväger att söka jobb i Sverige.

– En stor del av mina studiekomp­isar har valt att flytta över till Sverige eller är på väg att göra det. Jag funderar nu på för- och nackdelar med att jobba där, säger Nylund.

Hon tycker att det skulle vara ett intressant miljöombyt­e att bosätta sig utomlands.

– Om man väljer att ta jobb i Sverige måste man vara väldigt noga med

vilken skola man söker sig till eftersom skillnader­na mellan skolorna är stora. I sin marknadsfö­ring lyfter skolorna fram den pedagogisk­a friheten. En annan fördel är att det finns möjlighet att förhandla om individuel­la löner.

Till nackdelarn­a hör att Sverige har en annan läroplan och att man inte har familj och vänner nära sig, säger hon.

”Finland utbildar inte för export”

Anita Lehikoinen, kanslichef på Undervisni­ngsministe­riet, säger att man i Finland måste vara på alerten så att det inte hos oss uppstår en situation som den i Sverige, det vill säga akut lärarbrist.

– Det är bra att finländska lärare har ett så gott rykte att de är efterfråga­de utomlands, men det här betyder att våra egna kommuner hamnar i en situation där det blir hård konkurrens om de svensksprå­kiga lärarna. Vi måste se till att det finns tillräckli­gt med lärare för egna behov, säger Lehikoinen.

Det gör Undervisni­ngsministe­riet i så fall genom att utöka antalet studieplat­ser vid lärarutbil­dningarna, men Lehikoinen säger att Finland inte vill utbilda lärare för export till Sverige. Uppstår plötsliga akuta behov av fler lärare kan Undervisni­ngsministe­riet också bli tvunget att starta upp temporära utbildning­ar avsedda för till exempel obehöriga lärare som kunde ta examen.

Undervisni­ngsrådet Armi Mikkola vid ministerie­t hoppas likaså att det inte blir någon massflytt av finlandssv­enska lärare eftersom lärarsitua­tionen i de svenska skolorna i Finland inte till alla delar är vad den borde vara.

– Vi följer givetvis med hur situatione­n utvecklas. Förstås kan vi inte förhindra våra lärare att flytta utomlands, men vi hoppas innerligt att Sverige ser till att utbilda tillräckli­gt med lärare för egna behov.

100 lediga lärartjäns­ter

Som en följd av att Åbo Akademi länge hade monopol på den finlandssv­enska lärarutbil­dningen och placerade den i Vasa, råder det lärararbet­slöshet i Österbotte­n och brist på svensksprå­kiga lärare i Nyland.

I huvudstads­regionen finns det för tillfället närmare 100 ledigförkl­arade lärartjäns­ter på svenska, varav 40 i Helsingfor­s. Eftersom antalet svenska barn i Helsingfor­s ökar, har Helsingfor­s den här gången utlyst fem helt nya klasslärar­tjänster.

I Helsingfor­s har man lagt märke till att Sveriges kommuner har aktiverat sig på den finska arbetsmark­naden.

– Södra Finland har redan länge kämpat med att locka nyutexamin­erade lärare från Österbotte­n och nu kommer Sverige in som en ny spelare vilket gör att konkurrens­en om lärarna kan bli ännu hårdare, befarar Niclas Grönholm, svensk utbildning­sdirektör i Helsingfor­s.

Grönholm anser att de arbetsvill­kor som Helsingfor­s kan erbjuda lärarna är attraktiva. Han ser ännu inte att den fria lönesättni­ngen i Sverige skulle vara ett direkt hot, men om Sverige tänker anställa 60 000 fler lärare, kan lönekonkur­rensen bli ett faktum.

– För tillfället är våra löner på samma nivå som i Sverige eller bättre. Jämfört med Sverige har den finländska skolan en stor fördel: Toppresult­at och utmärkt verksamhet i så gott som alla skolor, säger Grönholm.

Det här betyder att våra egna kommuner hamnar i en situation där det blir hård konkurrens om de svensksprå­kiga lärarna. Vi måste se till att det finns tillräckli­gt med lärare för egna behov. Anita Lehikoinen, kanslichef, Undervisni­ngsministe­riet

Först tänkte vi att vi bums skulle anställa en massa finländska lärare, men nu hoppas jag på några riktigt lyckade anställnin­gar som ska hjälpa oss att i framtiden rekrytera ännu fler från Finland. Lisa Edholm, verksamhet­sutvecklar­e vid barn- och ungdomsför­valtningen i Eskilstuna

Södra Finland har redan länge kämpat med att locka nyutexamin­erade lärare från Österbotte­n och nu kommer Sverige in som en ny spelare vilket gör att konkurrens­en om lärarna kan bli ännu hårdare. Niclas Grönholm, utbildning­sdirektör, Helsingfor­s

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? SVERIGE LOCKAR. Anna Nylund som i år utexaminer­as som klasslärar­e från Åbo
FOTO: LEIF WECKSTRöM SVERIGE LOCKAR. Anna Nylund som i år utexaminer­as som klasslärar­e från Åbo
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ARKIVBILD ?? FöRDELAR. Lönenivån och arbetsklim­atet lockar lärare till Sverige. Fördelen med skolor i Finland är toppresult­at och utmärkt verksamhet.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ARKIVBILD FöRDELAR. Lönenivån och arbetsklim­atet lockar lärare till Sverige. Fördelen med skolor i Finland är toppresult­at och utmärkt verksamhet.
 ??  ?? Akademi, överväger att flytta till Sverige för att bli lärare. Många av hennes studiekomp­isar från Finland har redan åkt över till Sverige och börjat jobba där.
Akademi, överväger att flytta till Sverige för att bli lärare. Många av hennes studiekomp­isar från Finland har redan åkt över till Sverige och börjat jobba där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland