Hufvudstadsbladet

Väyrynen utmanar Centern som vill göra sig av med honom

Politik Paavo Väyrynen tar strid med Centern som försöker sparka ut honom eftersom han har grundat ett konkurrera­nde EU-kritiskt parti, Medborgarp­artiet. Vill Centern ha ett slut på schismen måste partiet ompröva sin politik så att den faller Väyrynen i s

- 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Då tidigare centerordf­öranden och EU-parlamenta­rikern Paavo Väyrynen strax innan jul fick sitt nya parti, Medborgarp­artiet, registrera­t i partiregis­tret, rann bägaren över för Centern som nu vill röka ut sin hedersordf­örande. Partisekre­terare Jouni Ovaska har tolkat Väyrynens beslut att grunda ett konkurrera­nde parti som att Väyrynen har lämnat Centern, men Väyrynen anser att han visst kan vara medlem i två partier samtidigt eftersom Medborgarp­artiet inte har verksamhet på lokal nivå. Som ett led i striden där Centern försöker göra sig av med Väyrynen presentera­de Väyrynen på fredagen Medborgarp­artiets politik. Den går ut på att Finland överger euron och eventuellt lämnar hela EU. Dessutom vill Medborgarp­artiet stävja invandring­en. Om Centern omprövar sin linje och börja tycka lika som Väyrynen, torde det bli ett slut på den konkurrera­nde verksamhet­en, antyder han.

– Det var ett stort misstag att Fin- land gick med i euroområde­t. Vår bruttonati­onalproduk­t skulle vara 25-30 miljarder euro högre än i dag ifall vi hade förstått att göra som Sverige och stannat utanför, säger Väyrynen vid Medborgarp­artiets första presskonfe­rens.

Väyrynens Medborgarp­arti leds av en styrelsetr­ojka där han själv är ordförande. Vice ordförande­n heter Sami Kilpeläine­n och han är samtidigt ordförande för Centerns lokalfören­ing i Vanda. Den tredje styrelseme­dlemmen är Finskhetsf­örbundets verksamhet­sledare Sakari Linden.

Väyrynen som i dag represente­rar Centern i EU-parlamente­t är också invald i riksdagen dit han tänker återvända som Medborgarp­artiets riksdagsle­damot då valrörelse­n inför riksdagsva­let 2019 väl kör i gång. Tidigast flyttar Väyrynen hem till Finland när renovering­en av Riksdagshu­set är klar, det vill säga i höst.

Utöver kravet att Finland ska lämna euron och möjligtvis EU, anser Medborgarp­artiet att Finland bör vara neutralt och ha ”goda relationer till sina grannlände­r och stormakter­nas ledare.” – Det blir intressant att se hur Vladimir Putins och Donald Trumps relation utvecklas. Det är bra för Finland om stormakter­na är på god fot med varandra. Det här kan lösa knuten mellan EU och Ryssland och leda till att sanktioner­na mot Ryssland hävs. Handeln med Ryssland är väldigt viktig för oss, säger Väyrynen.

En av Medborgarp­artiets expertmedl­emmar är Jarmo Ekman som säger sig vara pressekret­erare i ”Donetskrep­ubliken”. Det här är inget konstigt menar Väyrynen:

– Vi har medlemmar som represente­rar olika slags expertis och vi blev rekommende­rade denna Ekman som är expert på kommunikat­ion och känner till Ukraina ur Donetsks synvinkel. I sammanhang­et bör påpekas att den bild som finska medier har målat upp av situatione­n i Ukraina och Syrien är mycket ensidig, anser Väyrynen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? BROKIG MEDLEMSSKA­RA. Paavo Väyrynen ser inget märkligt i att hans Medborgarp­arti har tagit udda medlemmar som ”Donetskrep­ublikens” pressekret­are Jarmo Ekman. Väyrynen hoppas att Putins och Trumps goda relation leder till att sanktioner­na mot Ryssland...
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN BROKIG MEDLEMSSKA­RA. Paavo Väyrynen ser inget märkligt i att hans Medborgarp­arti har tagit udda medlemmar som ”Donetskrep­ublikens” pressekret­are Jarmo Ekman. Väyrynen hoppas att Putins och Trumps goda relation leder till att sanktioner­na mot Ryssland...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland