Hufvudstadsbladet

Miljontals har sett iskarusell­erna

Janne Käpylehtos iskarusell­er har väckt ett enormt intresse världen över. Miljoner människor har sett hans karusellvi­deor. – Här förenas finsk sisu, bastu, teknologi, innovation och galenskap, säger Käpylehto.

- PATRIK HARALD

Det är svårt att få tag på Esbobon Janne Käpylehto. Telefonlin­jen är konstant upptagen. Förklaring­en är att medier från hela världen vill prata med honom om hans iskarusell­er.

– Jag har gjort videointer­vjuer med två japanska tv-bolag. 50 miljoner japaner har sett inslagen, säger Käpylehto när han äntligen har tid att svara.

Via olika kanaler har hans karusellvi­deor på Youtube setts av cirka 30 miljoner människor.

Den första iskarusell­en, tolv meter i diameter, byggde Käpylehto vid sin sommarstug­a i Lojo i trettondag­shelgen. Karusellen består av en cirkel som sågats loss från resten av isen och som roterar fritt med hjälp av en aktersnurr­a.

Den andra, större iskarusell­en byggdes för en vecka sedan på Gammelstad­sfjärdens is i Helsingfor­s. Den är 36 meter i diameter och väger 250 ton. För ändamålet har Käpylehto konstruera­t världens enda iskarusell­maskin, som snabbt tar sig genom isen.

Nu planerar Käpylehto en karusellhe­lhet som han kallar Finland 100. Den består av två karuseller bredvid varandra som utgör nollorna i siffran 100. Inne i karuseller­na finns ytterligar­e karuseller som snurrar i motsatt riktning. Ettan i siffran 100 utgörs av en vak där folk ska simma. Inne i nollorna planerar han bastur där man kan bada. Det hela ska filmas med helikopter.

Käpylehto är förstås överraskad över den stora uppmärksam­heten – men ändå inte.

– Redan innan jag satte motorsågen i isen första gången var mitt mål att videon ska få 10 miljoner visningar.

Listan på alla medier som uppmärksam­mat iskarusell­erna är lång: BBC, Reuters, NBC, Aftonblade­t, Huffington Post, Aktuellt, Business Insider, Irish Times, Bored Panda, Daily Mail, Der Spiegel och många till, räknar han upp. Förutom i stort sett alla finska medier.

Idealvädre­t för iskarusell-byggande är sol och några grader minus. Isen ska vara minst 15 centimeter tjock.

 ?? JANNE KäPYLEHTO
FOTO: ?? VäRLDSKäND. Janne Käpylehtos iskarusell på Gammelstad­sfjärden.
JANNE KäPYLEHTO FOTO: VäRLDSKäND. Janne Käpylehtos iskarusell på Gammelstad­sfjärden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland