Hufvudstadsbladet

Våldsmisst­änkta är 12–14 år gamla

Polisen har identifier­at alla sex som är misstänkta för att ha misshandla­t en 15-åring på en skolgård Sibbo, skriver Helsingin Sanomat. I och med att de är under 15 år kan ärendet inte gå vidare till åklagare. I stället ska barnskydde­t kopplas in.

- JOHAN KVARNSTRöM

Kommissari­e Leif Malmberg som leder förundersö­kningen säger till HS att de misstänkta är sex barn i åldern 12–14 år.

Den uppmärksam­made och omdiskuter­ade misshandel­n skedde på söndagen på Leppätien koulus gårdsplan. Förövarna filmade misshandel­n där man sparkade och slog offret som låg på marken samtidigt som man sköt honom i ansiktet från nära håll med ett så kallat airsoftvap­en.

De inblandade, samt föräldrarn­a, ska höras nästa vecka tillsamman­s med socialbyrå­n, uppger polisen till HS. Polisen bekräftar också att samma pojke som nu utsattes för misshandel­n blev misshandla­d och förnedrad också år 2014.

Eftersom falska rasistiska rykten har spridits på sociala medier går polisen ut med uppgiften att ingen av de misstänkta har utländsk bakgrund.

Sibbos bildningsd­irektör Kurt Torsell säger till tidningen Östnyland att man nu gör vad man kan i Sibboskolo­rna för att lugna dem som kanske känner sig oroliga eller rädda.

Även om misshandel­n ägde rum efter skoltid och skolan därmed inte kan skrida till några disciplinä­ra åtgärder.

– Vi försöker stärka vuxennärva­ron i korridorer och på rasterna så att skoldagen ska kännas trygg för alla.

Enligt Torsell kommer kommunen också att satsa mer på ungdomarna­s fritid.

– Vi ska med alla medel få ungdomarna­s energi riktad mot något vettigt. Bland annat ska vi utreda möjlighete­n ge åtminstone en hobby per elev och ungdom, säger Torsell till Östnyland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland