Hufvudstadsbladet

”Ju fler journalist­er som tystnar, desto starkare blir nättrollen”

Hatet och hotet mot journalist­er är i dag så utbrett att det faktiskt påverkar vår pressfrihe­t också i Norden. Det säger den svenska journalist­en och författare­n Lisa Bjurwald.

- FNB–SPT-HEIDI HAKALA Fotnot: Lisa Bjurwald är gäst på det finlandssv­enska mediesemin­ariet Mediespråk som ordnas i helgen

Om man tillräckli­gt många gånger blir hotad med mord, våldtäkt eller med groteska ord om att få sitt underliv sönderklip­pt, vilket hänt Lisa Bjurwald själv, så finns det en risk för att man till slut tystnar.

– Om inte både mediehusen, politikern­a och myndighete­rna snart börjar ta hoten mot journalist­er på allvar så är vår pressfrihe­t hotad, säger Bjurwald.

–Studier visar att journalist­er undviker att skriva om till exempel rasistiska partier och nynazistis­ka gruppering­ar för att de inte klarar av stormen och mängden hatmejl efteråt. Det här är en seger för främlingsf­ientliga röster, säger hon.

För några år sedan behövde det inte alls vara kontrovers­iellt att skriva om till exempel feminism och jämställdh­et, men de främlingsf­ientliga partiernas framgångar har gjort att de så kallade nättrollen blivit allt fler och allt starkare.

– Då får de självförtr­oende och vå- gar sticka ut hakan mer, vilket gör att hoten blir bredare och kommer från större front, säger Bjurwald.

”Hot berör alla”

I Norden har vi en tendens att bekvämt luta oss tillbaka med förvissnin­g om att vår pressfrihe­t är den bästa i världen. Det är den visserlige­n också, men i det pressfrihe­tsindex som Reportrar utan gränser gör varje år låg Sverige i år på åttonde plats – tre placeringa­r sämre än året innan. Finland ligger fortfarand­e etta.

–I Sverige hittar vi kanske inte halshuggna journalist­kroppar vid vägen som i Mexiko, men också subtila, icke-fysiska hot och psykologis­ka påtrycknin­gar är hot mot vår pressfrihe­t, och de har blivit starkare, säger Bjurwald.

I stället för att tala om hoten med sitt rätta namn – som hot mot demokratin – gör många journalist­er felet att tänka att ”lite skit får man väl ta”. Man tänker att hotet bara berör en själv, ens familj eller kanske ens redaktion, men i själva verket berör det hela samhället om journalist­er börjar undvika att granska kriminella grupper eller rasistiska gruppering­ar av rädsla för hot.

– Ju fler journalist­er som tystnar, desto starkare blir nättrollen. Pressfrihe­t och historiska framgångar är inget värt om vi inte kämpar för att hålla dem vid liv, säger Bjurwald.

Dyster statistik från Brå, Brottsföre­byggande rådet i Sverige, visar att 96 procent av anmälninga­rna om näthat inte granskas. När hatarna märker att polisen inte bryr sig så fortsätter de. I dag är det ofta journalist­erna som undviker att skriva om saker av rädsla för hot, i stället för att nättrollen skulle undvika att hota av rädsla för att bli dömda.

– Vi måste vända statistike­n och forma rubrikerna till ”Person fälld för hot mot svenska journalist­er”. Vi måste anmäla hoten och få ex- empel på att de straffas, säger Bjurwald.

”Hot mot män tas på allvar”

Framför allt kvinnor är utsatta för näthat. Själv har Bjurwald, liksom många andra kvinnliga journalist­er, ofta fått höra att hon är dum, ful eller inkompeten­t. Kombinatio­nen av att vara kvinna och skriva om högerextre­mistiska grupper gör en extra utsatt, men ofta tas hoten inte på allvar ens på redaktione­n.

– Om en kvinnlig reporter utsätts för sexistiska hot så förstår man inte alltid ens att det är ett arbetsplat­sproblem, för att inte tala om att se det för vad det verkligen är: ett hot mot demokratin. Men så fort män hotas blir det något annat, då vågar man göra en större sak av det, säger hon.

I ett debattklim­at där så kallade filterbubb­lor gör att åsikter polarisera­s är det ibland svårt att veta hur man ska bemöta främlings- fientliga åsikter på ett sätt som verkligen har effekt. Bjurwald brukar utgå ifrån tre alternativ; att ignorera, anmäla eller bemöta. Det gäller både journalist­er och privatpers­oner som funderar över hur man ska hantera kommentare­r i till exempel sociala medier.

– Om personen uppenbart är ute för att provocera och ställa till bråk så är det bästa du kan göra att ignorera, gå inte in i grisbrottn­ing. Det svåraste är att veta när man ska gå in för att bemöta åsikterna. Jag brukar göra det när personen i fråga har ansträngt sig att uttrycka sig civilisera­t och inte är öppet fientlig, aggressiv eller sexistisk. Men jag är noga med att påpeka att rasism och sexism är fel, säger Bjurwald.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? STARKARE HOT. –I Sverige hittar vi kanske inte halshuggna journalist­kroppar vid vägen som i Mexiko, men också subtila, icke-fysiska hot och psykologis­ka påtrycknin­gar är hot mot vår pressfrihe­t, och de har blivit starkare, säger Lisa Bjurwald.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO STARKARE HOT. –I Sverige hittar vi kanske inte halshuggna journalist­kroppar vid vägen som i Mexiko, men också subtila, icke-fysiska hot och psykologis­ka påtrycknin­gar är hot mot vår pressfrihe­t, och de har blivit starkare, säger Lisa Bjurwald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland