Hufvudstadsbladet

Trump gör klimat och mänskliga rättighete­r små

När Donald Trump ska göra Amerika stort igen riskerar klimatpoli­tik, utveckling­sbistånd och människorä­ttsfrågor att kastas ut i kylan. Men att bara himla sig över presidente­ns oskrivna politik är att blunda för att Europa håller på att göra sig litet.

- PETER BUCHERT 029 080 1318 peter.buchert@ ksfmedia.fi nyheter.hbl@ksfmedia.fi

Av allt det Donald Trump lovat skrota ligger det nära till hands att anta att klimatpoli­tiken och människorä­ttsfrågorn­a ligger särskilt illa till.

Trump har i och för sig lovat att USA ska lämna Parisavtal­et, men processen är lång och besvärlig. Hans handplocka­de utrikesmin­ister, tidigare oljebolags­chefen Rex Tillerson har sagt att det är klokare att sitta vid de bord där besluten fattas än att lämna hela partyt. Antto Vihma, klimatpoli­tisk analytiker vid Utrikespol­itiska institutet, antar att USA stannar kvar i Parisavtal­et och bromsar förhandlin­garna, precis som när George W Bush var president.

Nästan säkert är att Trump fryser utbetalnin­garna till FN:s klimatfond. Det sista Barack Obama beslutade innan han släckte lampan var att USA betalar en halv miljard dollar till fonden. Tanken var väl ungefär att ”där har ni så det räcker för ett tag, för nu lär det bli en paus”. Att Trump lät USA:s Kinarelati­on skära sig redan innan han tillträdde är på många sätt olyckligt, också klimatpoli­tiskt. Parisavtal­et blev möjligt tack vare att Kina och USA fann varandra.

Utveckling­scentralen Kepa påpekar att USA inom utveckling­spolitiken är världens i särklass största enskilda givare mätt i absoluta summor. År 2015 betalade USA över 30 miljarder dollar till i första hand Afghanista­n, Israel, Irak och Egypten. Bland alla frågetecke­n kring Trump är u-politiken en total gåta. Det är oklart om han har en mer nyanserad ståndpunkt än uttalandet att ”vi ska sluta betala pengar till länder som vill oss illa”.

En kvalificer­ad gissning är att Trump tänker främja USA:s handelspol­itik med utveckling­spolitiska medel, kanske genom att öppna oljefält i utveckling­sländer, vilket givetvis går emot klimatmåle­n. Också Finlands regerings u-politik innehåller element för att gynna vår handel, men där mänskliga rättighete­r är en hörnsten i vår u-politik kan samma rättighete­r bli en parentes i Trumpregim­ens u-politik.

Antto Vihma noterar att Rex Tillerson skickligt undvek att säga nästan någonting alls när han blev utfrågad i senaten. Tillerson fördömde inte ens människorä­ttsöverträ­delserna i Filippiner­na. Det kan vara en vink om att USA tänker bedriva en utveckling­spolitik som förbiser människorä­ttsfrågor – fastän detta går käpprätt mot FN:s hållbarhet­smål. Trumps avoga inställnin­g till FN är välkänd.

EU-parlamenta­rikern och tidigare utveckling­sministern Heidi Hautala (Gröna) noterar att Obamaregim­en jobbade hårt för sexuella minoritete­r och för kvinnors och flickors sexualhäls­orättighet­er i u-länderna. Hon räknar med en helomvändn­ing här. Om Trump stryper USA:s finansieri­ng av Världsbank­en som jobbar för mänskliga rättighete­r kan han orsaka mycket lidande.

Visst blir det intressant att se Trumpregim­en i aktion, men den som bara förfasar sig över det USA:s president kan slå i spillror riskerar förbise det vi själva kan påverka.

Heidi Hautala påpekar att EU är försvagat av interna kriser. Extremhöge­rn, populismen, brexit och unionens oförmåga att hantera invandring­en är symtom på det. Det är här, anser Hautala, som stötarna bör sättas in. EU måste ta sig samman, växa till sig. Kommission­en och parlamente­t måste försöka stärka EU:s gemensamma röst och stoppa dem som går Trumps och Vladimir Putins ärenden. Det brådskar, men det är nödvändigt om EU ska kunna visa något slags prov på globalt ledarskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland