Hufvudstadsbladet

USA-expert: En populist som talade

- TT

●●En sak som slog Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t, var att Donald Trumps tal lät som ett tal från hans presidentv­alskampanj.

– Genom sloganfras­erna som han använde sig av, som ”make America great again”. Det är lite ovanligt, för normalt när man har svurits in som president så ska man höja sig över det politiska spelet.

●●Talet var också populistis­kt, anser Åsard.

– Det var en populist som talade. Han pratade om att den här da- gen innebär att makten ska föras över från politikern­a till folket. Det var många referenser till att folket ska få tillbaka makten och det är väldigt typiskt när det gäller populister.

Enligt Åsard fanns också patriotism­en närvarande.

– Amerikaner­na använder den termen, och där är det en positiv term till skillnad från i Europa.

●●I sin bedömning av Trumps tal noterar medierådgi­varen Paul Ronge väldigt lite av försök till att andas samförstån­d och enighet. Både utrikes- och inrikespol­itiskt är den nye presidente­n hård i sin retorik, enligt Ronge.

– Symbolen i det här talet är en knuten näve. Det är kamp, säger han.

Särskilt noterar Ronge hur Trump i mycket hårda ordalag beskriver Washington som en plats som jobbat för sina egna intressen, på folkets bekostnad.

– Han kommer att få problem, minst sagt, med kongressen och senaten. Han kommer att få problem vid förhandlin­gar.

– Han binder sig vid masten på ett sätt som fascinerar mig. Det är lite imponerand­e, men också skrämmande, fortsätter Ronge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland