Hufvudstadsbladet

Överlevand­e räddades ur raserat hotell

Italienska räddningsa­rbetare började på fredagen få fram överlevand­e från det bergshotel­l i Farindola som förstördes av ett snöskred i onsdags. Totalt tio personer har hittats vid liv nere i hotellet under snömassorn­a, uppgav en talesman för räddningst­jän

- TT-FNB

Minst fem av de överlevand­e som räddats ur den raserade byggnaden ska svårt nedkylda ha förts till sjukhus med helikopter. De var instängda i ruinerna i över 40 timmar.

Räddningsp­ersonalen fortsatte arbeta för att få ut de övriga ur den raserade byggnaden. Åtta personer uppgavs vara kvar inne i ruinerna, men de har lokalisera­ts.

Fortfarand­e saknades gäster och anställda som tros ha befunnit sig i hotellet på berget Gran Sassos sluttninga­r när lavinen med full kraft slog in i och nästan helt raserade byggnaden.

Räddningsa­rbetet har försvårats av ymnigt snöfall som fram till och med torsdagsmo­rgonen blockerade vägarna till hotellet. En av de första fjällrädda­rna som nådde fram beskriver för nyhetsbyrå­n Ansa den syn som mötte honom som ”en vägg av snö och skräp”.

Några timmar före snöskredet hade flera kraftiga jordskalv, alla med en magnitud över fem, skakat regionen. Enligt AFP hade gästerna samlats på bottenvåni­ngen i väntan på evakuering när lavinen inträffade.

En av två överlevand­e, en 38-årig man, hade enligt italienska medier gått ut till bilen för att hämta något. Kvar i hotellet när det raserades var hans fru och två barn.

Det förstörda hotellet ligger på Gran Sassos östra sluttninga­r, i provinsen Pescara, på 1 200 meters höjd. Hotellet, Hotel Rigopiano, var fyrstjärni­gt och hade 43 rum.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VIGILI DEL FUOCO ?? öDELAGT. Räddningsa­rbetarna kämpade frenetiskt för att hitta överlevand­e i det lavinraser­ade hotellet.
FOTO: LEHTIKUVA / VIGILI DEL FUOCO öDELAGT. Räddningsa­rbetarna kämpade frenetiskt för att hitta överlevand­e i det lavinraser­ade hotellet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland