Hufvudstadsbladet

Politisk lösning i Gambia ”avgörande”

Ecowas trupper avvaktar med ett militärt ingripande i Gambia i väntan på att den sittande ledaren Jammeh tar klivet från makten. Beskedet välkomnas av en expert som TT har talat med.

- GEORGINA HARRIS/TT

Gambia har befunnit sig i en akut kris sedan den sittande presidente­n Yahya Jammeh besegrades av Adama Barrow i presidentv­alet i december.

Att den västafrika­nska samarbetso­rganisatio­nen Ecowas trupper nu avvaktar med ett militärt ingripande, gör det möjligt att få till stånd en politisk lösning.

– Det är en taktik som Ecowas och omvärlden har nu. Man skramlar med vapnen tydligare och tydligare men pausar för att kunna få till en politisk lösning. Jammeh har inte mycket att vinna på att insistera. Troligen förhandlar han villkoren för att lämna landet och leva i exil, säger Camilla Elowson, analytiker inom afrikansk säkerhet vid Totalförsv­arets forsknings­institut FOI.

Att Ecowas ingriper nu, har inte bara betydelse för Gambia – det är ett ingripande som kan vara avgörande för organisati­onens framtid.

– Det är en chans för Ecowas att visa ett spektra av olika lösningar: medling, sanktioner och till syvende och sist ett militärt ingripande. Krisen i Mali 2012 lyckades man inte med, utan blev omsprungen av en afrikansk kontinenta­l styrka. Lyckas man inte med Gambia – som är en hyfsad lätt uppgift – blir det svårt för dem att etablera förtroende vid en ny kris.

Den mångårige ledaren Yahya Jammeh har styrt Gambia med ett järngrepp i över två decennier. Landet har inte präglats av krig, men befolkning­en har levt under förtryck och rädsla.

– Man har inte gjort någon skillnad mellan staten och partiet. Jammeh har begått brott mot mänskliga rättighete­r i stor skala. Gambia är ett

Gambias befolkning är stolt över landets fredliga historia. Det finns ett stöd hos allmänhete­n att få igenom en politisk lösning. Camilla Elowson Analytiker

litet land och det råder stark social kontroll hos befolkning­en.

En politisk lösning i det här skedet kan innebära hela skillnaden för Gambias demokratis­ka framtid.

– Gambias befolkning är stolt över landets fredliga historia. Det finns ett stöd hos allmänhete­n att få igenom en politisk lösning. Det skulle vara en stor framgång, säger Camilla Elowson, analytiker inom afrikansk säkerhet vid FOI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland