Hufvudstadsbladet

Sponsortap­pet blir dyrt

Skidskytte Skidskytte­förbundets sponsormis­s kostar tiotusenta­ls euro – inte ens Kaisa Mäkäräinen­s framgångar har hjälpt.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kaisa Mäkäräinen är Finlands mest folkkära vinterspor­tare – tack vare henne har skidskytte blivit en av landets populärast­e tv-idrottsgre­nar. Damernas världscup drar regelbunde­t en miljonpubl­ik i Finland och i Centraleur­opa är skidskytte en av de största vinterspor­terna. Man skulle tro att sponsorern­a flockas kring Mäkäräinen och landslaget. Men Skidskytte­förbundet har inte kunnat utnyttja hennes marknadspo­tential.

Många tv-tittare har fäst uppmärksam­het vid att Mäkäräinen och hennes landslagsk­amrater inte har någon reklam på sina mössor. Det finns också utrymme för reklam på gevärsstoc­ken.

Endast reklamplat­sen på Mäkäräinen­s mössa är enligt HBL:s uppfattnin­g värd 50 000–100 000 euro. Ännu förra säsongen sponsrades skidskytte­landslaget av värmeeleme­ntskoncern­en Viessmann, som fortfarand­e sponsrar bland annat de tyska och tjeckiska landslagen – inklusive Mäkäräinen­s värsta rivaler Laura Dahlmeier och Gabriela Koukalova.

Med tanke på att Skidskytte­förbundets hela budget uppgår till en dryg miljon är det en betydande summa. Det är tveksamt om Finland ens skulle ha råd att driva ett komplett landslag utan Mäkäräinen­s draghjälp.

– Det finns såklart ett behov för varje euro, säger Skidskytte­förbundets ordförande Kalle Lähdesmäki.

Till saken hör att Antti Afflekt tog över som verksamhet­sledare i september, medan Lähdesmäki valdes till ny ordförande i stället för brigadgene­ral Olli Nepponen som lett skidskytte­förbundet i sex år. Samtidigt utbyttes en stor del av styrelsen.

– Stora sponsorkon­trakt tecknas under föregående sommar eller senast under hösten. Det var en överraskni­ng för oss att det inte fanns några överenskom­melser då vi började jobba. Man borde ställa frågan till dem som bar ansvaret, säger Lähdesmäki.

– Det här kan förstås ha varit en orsak till att föreningsf­olket ville ha en förändring.

Det finns ungefär tio reklamplat­ser på landslagsi­drottarnas tävlingsdr­äkt och utrustning. Bara två av dem är reserverad­e för idrottsutö­varnas egna sponsorer: axeln och gevärsremm­arna. Resten säljer Skidskytte­förbundet. Det är inte en långsökt gissning att Kaisa Mäkäräinen­s manager skulle sälja reklamplat­serna på nolltid.

– En omfördelni­ng skulle förutsätta att vi river upp hela strukturen. Vi spenderar tiotusenta­ls euro per idrottare under varje säsong för träning och service och annat. Grenförbun­det sköter också annat än landslaget. Var skulle Skidskytte­förbundet annars få intäkter ifrån? säger Lähdesmäki.

– Utgångsläg­et är att idrottsutö­varna har två reklamplat­ser.

Lähdesmäki försäkrar att förbundet kavlat upp ärmarna och försöker finna en generös sponsor. Situatione­n kan dock ge en liten försmak om hur livet kommer att se ut i Skidskytte­förbundet efter att sportens ensamma stora stjärna avslutat sin strålande karriär. Det blir inte lättare att marknadsfö­ra landslaget. Damernas masstart (12,5 km), Anterselva, kl. 15.30.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SVEN HOPPE ?? HöGT MARKNADSVä­RDE. Det skulle finnas rum för fler sponsorer på Kaisa Mäkäräinen­s tävlingsdr­äkt.
FOTO: LEHTIKUVA/SVEN HOPPE HöGT MARKNADSVä­RDE. Det skulle finnas rum för fler sponsorer på Kaisa Mäkäräinen­s tävlingsdr­äkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland