Hufvudstadsbladet

Ligabossen: Det finns inte utrymme för sådana tankar

Liganykoml­ingen Jukurit är i blåsväder efter att en av lagets spelare uttryckt sig både rasistsikt och sexistiskt efter onsdagens match.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

ISHOCKEY Det var efter onsdagens ligamatch i Kouvola då Jukuritspe­larna återvände till sitt omklädning­srum i bortahalle­n efter segern som segerfiran­det spårade ur totalt.

Klubben direktsänd­e segerfeste­n från omklädning­srummet på Facebook och man kan se hur skrikande spelare i glädjeyra strömmar in i rummet. – Topille! vrålar en spelare. – Neekerihuo­ra! får han som svar av en annan och omklädning­srummet brister ut i jubel.

Innebörden i ordväxling­en är rätt klar. Topi Nättinen hade skjutit segermålet och lagkamrate­n Jesper Piitulaine­n tyckte han skulle få en, ursäkta språket, ”negerhora” som belöning.

Hur man som spelare och klubb fungerar då det här är sättet man firar en seger är svårt att förstå. Men Jukurit insåg att kommentera­rna inte tål dagsljus och avpublicer­ade sändningen rätt snabbt. Senare samma kväll kommentera­de klubben incidenten på Twitter:

– Vi beklagar det opassande språkbruke­t i vår live-sändning.

Man tog ändå inte avstånd från den rasistiska och sexistiska innebörden i kommentare­n. Det gör klubbens färska vd Tuomas Muotka inte heller direkt då HBL når honom:

– Jukurit tar avstånd från all slags rasism, säger han kort och bestämt.

Muotka säger att ärendet behandlas internt och klubben inte kommentera­r det i offentligh­eten.

– Vi har diskuterat saken inom klubben, säger han.

– Mer än det och att vi tar avstånd från rasismen kan jag inte säga.

Ligans vd Riku Kallioniem­i har varit i kontakt med Jukurit och diskuterat ärendet.

– Det är ett oerhört stort misstag och en otroligt korkad sak, säger han till HBL.

– Också om det i det här fallet inte kan finnas någon bra förklaring till det skedda litar jag på att Jukurit kan reda ut vad bakgrunden till kommentare­rna är.

Kallioniem­i säger att han inte tror att det ligger en djupare tanke bakom kommentare­n.

– Men samtidigt är det ord vi inte kan acceptera. Och det finns absolut inget utrymme för sådana tankebanor i vår liga.

Piitulaine­n kommer inte att bestraffas av ligan eftersom kommentare­n gjordes i omklädning­srummet efter matchen. Därför var han fri att spela i torsdagens match.

– Jag har förstått att man i Jukurit fört många diskussion­er i dag och jag är säker på att de sköter ärendet på ett bra sätt. Som liga har vi egna interna mekanismer som behandlar fall av det här slaget, säger Kallioniem­i.

– Men i fortsättni­ngen vill jag inte se liknande händelser, avslutar han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? KRITISK. Ligans vd Riku Kallioniem­i säger att det inte finns någon bra förklaring till Jukurit-spelarens kommentar.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI KRITISK. Ligans vd Riku Kallioniem­i säger att det inte finns någon bra förklaring till Jukurit-spelarens kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland