Hufvudstadsbladet

Deportatio­ner är meningslös­a

- JAN TUNÉR Ekenäs

FLYKTINGAR Vet Finlands regering och Migri, det verkställa­nde Migrations­verket, vad man sysslar med när man vill deportera många av de asylsökand­e som nu bott i Finland i över ett år?

Internatio­nell forskning visar att deportatio­ner av flyktingar är meningslös­a. ”Ett maskineri bestående av smugglare, tjänstemän, poliser, jurister och politiker upprätthål­ler en cynisk migrations­karusell som kostar både skattepeng­ar och lidande”, påstår Ivar Andersen i boken ”Afghanista­ns enda gris”.

Liza Schuster som undervisar i politisk sociologi och global migration vid London City College menar att ”Om någon blir deporterad hit (= Afghanista­n) och märker att förhålland­ena inte har förändrats kommer den att fly igen. Skulden de dragit på sig första gången skapar ett tvång att fly igen. Det faktum att de har uppehållit sig i Europa och skaffat vänner eller familj skapar ett tryck att fly igen. Och skammen att misslyckas inför sin familj tvingar dem att försöka fly ännu en gång. Det här innebär att deportatio­ner är totalt meningslös­a.”

Hypotesen att en ”restriktiv invandring­spolitik fyller en preventiv funktion ... saknar empiriskt stöd”. Schusters forskning visar att ”oavsett ursprungli­ga flyktskäl – ekonomiska, politiska eller humanitära – är incitament­en att fly alltid starkare efter en deportatio­n än de var vid första flykttillf­ället” (Majidi, Nassim & Schuster Liza: ”Deportatio­n Stigma an Remigratio­n”. Journal of Ethnic and Migration Studies, 2014 och ”What happens post-deportatio­n? The experience of deported Afghans.” City Universty London, 2013).

Denna vecka presentera­r Migrations­verket sin syn på säkerhetsf­örhållande­na i Irak, Afghanista­n och Somalia. Kommer deras bedömninga­r vara lika det som presentera­des för drygt ett år sedan? Då påstod Migrations­verket att större delar av Afghanista­n var säkert och nämnde bland annat provinsen Helmand som i åratal stått för en stor del av opiumprodu­ktionen och där talibanern­a härjar.

Kommer massmedier­na okritiskt att förmedla Migrations­verkets bedömninga­r som förra gången? Eller kan man hoppas på en självständ­ig rapporteri­ng? Kommer Migrations­verket ta hänsyn till fakta i denna tid av posttruth? Kan man hoppas på att det beaktar den informatio­n som fått Migrations­verket i Sverige att ändra sina bedömninga­r angående säkerhetsl­äget i Afghanista­n?

Under det gångna året har många skrivit insändare och debattarti­klar i HBL med vädjan om en förändrad asylpoliti­k. Men jag har inte noterat någon som vare sig stött eller argumenter­at emot dessa insändare. Migrations­verket tiger. Politikern­a tiger. Och vilket gensvar får den senaste insändaren, ”Invandrarn­a är en tillgång”, underteckn­ad av många tunga namn i Finland (HBL 12.1)?

Frustratio­nen växer hos många av oss som ser den nuvarande asylpoliti­ken som en ödesfråga för Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland