Hufvudstadsbladet

Äventyra inte rätten till vård på svenska

- LIISA MELIN filosofie magister, Helsingfor­s

VÅRD De senaste veckorna har medierna rapportera­t om att nedskärnin­gar i hemvården drabbar många svensksprå­kiga äldre i Helsingfor­s. Det är hänsynslös­t med tanke på individens språkliga rättighete­r. Med den planerade socialoch hälsovårds­reformen ser inget ut att bli bättre.

Rädslan inför reformen är att hälsovårde­n allt mer koncentrer­as till de stora privata bolagen, som gör vinst i städerna medan mindre orter lämnas utanför. Medborgarn­a i olika delar av landet

behandlas inte jämlikt i fråga om utbudet av social- och hälsovårde­n.

Det finns orsak att ifrågasätt­a valfrihete­n. Det får inte spela någon roll om man väljer offentlig eller privat vård. Om det inte finns konkurrens i kommunen man bor i finns det inte heller någon valfrihet.

Språket spelar en viktig roll i nya social- och hälsovårds­reformen.

Det är inte bara österbottn­ingarnas rätt att få vård på sitt modersmål som äventyras. Helsingfor­s stads bristande service för de svensksprå­kiga seniorerna väcker oro. Den senaste statistike­n visar att hemvården har minskat

den svenska servicen på grund av att det inte finns personal som kan svenska, speciellt i östra Helsingfor­s. Situatione­n har varit dålig länge och bara förvärrats. Det är framför allt de privata servicepro­ducenterna som inte håller kraven.

Då jag för Helsingfor­s Mission koordinera­t den uppsökande verksamhet­en bland svensksprå­kiga seniorer har jag träffat många seniorer i olika servicehus i östra Helsingfor­s som inte får tillfälle att tala sitt modersmål. Upplevelse­n att se dem gråta av glädje över att bli bemött på svenska har varit gripande. Det är svårt att förstå varför socialtjän­sten placerar svensktala­nde seniorer som behöver institutio­nsboende i en helt finsk miljö. Med stigande ålder ökar betydelsen av hjärtats språk och modersmål. I synnerhet när det handlar om vård och hälsa är det en ofrånkomli­g rättighet att få tala sitt eget språk.

En social- och hälsovårds­reform som inte fyller kraven på allas lika rätt till vård oavsett modersmål borde läggas på is. Regeringen­s iver att driva igenom reformen utgår inte från den enskilda människans bästa utan från regeringsp­artiernas själviska mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland