Hufvudstadsbladet

Ska vi bli ännu rikare?

- SAKARI AALTONEN Helsingfor­s

FLYKTINGAR Claes Andersson med flera oroar sig över andelen negativa asylbeslut i Finland (HBL 12.1). Skribenter­na tycker att vi som ett rikt land har råd ”att i positiv anda behandla asylansökn­ingarna från de relativt få flyktingar som sökt sig till oss”. Dessutom har det ”visat sig” att invandrarn­a ”på sikt” är en ekonomisk tillgång för landet.

Jag undrar hur detta har ”visat sig”. Har någon till exempel fastställt huruvida 1990-talets invandrare har varit en ”ekonomisk tillgång” för Finland? Sikten (15-25 år) torde väl räcka?

Främst av allt är dock tanken om dessa människor som ”tillgång” direkt motbjudand­e. Finland, ett rikt land, skall genom invandrare bli ännu rikare? Här minns jag den finska Eurojackpo­t-vinnaren som, efter att ha vunnit tiotals miljoner euro, myste förnöjt över inkomstern­a han skulle få när han investerad­e pengarna. Hur rikt skall Finland vara innan Andersson med flera är nöjda? Har människans girighet ingen gräns?

Men för all del, låt oss tänka – som skribenter­na – om asylsökare som en tillgång. Just nu är det ”relativt få” som det handlar om här i Finland, futtiga 10 000 eller så per år. Enligt UNHCR, FN:s flyktingor­ganisation, finns det dock 21,3 miljoner att tillgå. 21,3 miljoner! När andra länder stänger gränserna, kunde Finland vara ensam om att luckra upp dem.

Tänk efter lite – det är svindlande ekonomiska möjlighete­r som öppnar sig här. Vi kunde bli rikast i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland