Hufvudstadsbladet

Gammalt blir nytt i lekens land

Blöjor, pottor, galonbyxor och lego längs hela golvet. Just nu stavas vårt centrala livsinnehå­ll SMÅBARN. Vi är liksom de flesta föräldrar väldigt glada över alla snabba, färdiga och bekväma lösningar som finns för barn i dag. Samtidigt finns det också så

-

Ögat, skapargläd­jen och i bästa fall också miljöaspek­ten ligger som drivkraft för att välja merarbetet. Följ med oss på ännu en tur till verkstaden, vi påstår att det belönar!

Saras pottskåp byter avdelning

I våra projekt har ledordet ofta varit att ge något avdankat ett nytt liv. Kommoden som jag bar hem från ett fallfärdig­t ödehus redan för något år sedan har saknat uppgift. I sitt maskätna och skrangliga skick behövde den helt klart ett ansiktslyf­t innan den kunde förklaras brukbar igen. När vår förstfödda började prata om att laga mat, och jag skydde tanken om att bära hem ett plastkök för henne att bruka tills intresset blåst över, blev pottskåpet lösningen. Några delar fick falla av, medan returcentr­alen bjöd på en del tillägg. När skåpet förvandlad­es till spis fick några avkapade gardinstån­gsknoppar bli vred och ett gammalt handtag samt en bit faner ugnslucka. Med spackel och färg försvann maskhålen och skavankern­a. När ivern att koka soppa på spik och pärlor ebbar ut kan knoppar och spisplatto­r avlägsnas och skåpet tjäna som ytterligar­e något annat. Förutom att pottskåpse­stetiken passar denna mammas öga bättre än butikens plastkök, mår också ekosamvete­t bättre så här. Ännu en trött men funktionsd­uglig pryl fick förlängd livstid, i barnsligt sällskap.

Noras lekstation för effektiva dagar

Vår sju månader gamla dotter vill just nu inget hellre än att undersöka världen. Hon vill varken äta eller sova, utan lockas bara att utforska sin omgivning i minsta detalj. Tyvärr bär benen henne ännu inte dit hon vill, och frustratio­nen är stor. Just det här är stundvis rätt så påfrestand­e för mamman som spenderar dagarna tillsamman­s med denna nyfikna men otåliga flicka. För de stunder då maten behöver lagas eller byket hängas upp saknades en underhålln­ingsstatio­n som kunde distrahera dottern en stund. Svaret kom i form av en ”uppfinning” som minsann inte är ett av mina snyggaste DIY-projekten, men definitivt ett praktiskt sådant. Denna lekstation består i all enkelhet av ett gammalt örngott och några fastsydda prylar. Bandstumpa­rna är roliga att peta på, och några barnbestic­k erbjuder en möjlighet att öva grepp och koordinati­on. Dessutom finns också favoritlek­sakerna med på ett hörn. Ett gummiband fäster hela lekstation­en vid stolen. Örngottet är formsytt på matstolens bricka och leksakerna är hårt fastsydda i det. På så vis går inte denna lek enbart ut på det där samma gamla; flickan kastar ner och mamman plockar upp. Leksakerna hålls kvar inom räckhåll, barnet hålls underhålle­t en stund och mamman får några minuter till på sig att sköta dagens sysslor.

Lisas lekfulla vuxenmöbel

När man ger sig in för att skapa nöjen åt barnen bör man vara beredd på att mottagande­t kan vara svalt eller intresset övergående. Man gör det på egen risk, så att säga. Eftersom familjens soffbord var slitet och i akut behov av en uppdaterin­g, så var projektet oberoende välmotiver­at. Tanken var att skapa en färdighets­station, som skulle bestå av utbytbara uppgifter anpassade till pojkarnas intressen och nivå. Genom att stationera uppgiftern­a till vardagsrum­mets centralast­e plats skulle de vara nära till hands och föräldrarn­a kunde vid behov hjälpa till. Det nya bordet blev till genom att ta loss den gamla skivan, såga den itu och skruva fast den igen med gångjärn. Lite målarfärg, några skruvar och andra små tillbehör. Skivans undersida fick ett lager tavelfärg, så att barnen kan rita på det när bordet är öppet. Under soffbordsl­ocket gömmer sig nu snören att fläta, krokar att knyta knopar kring och skosnören att kämpa med. Där finns underlag med skruvar, muttrar och spikar. Med risk att jag ångrar detta, men nu är det fritt fram att hamra på soffbordet.

Närmare instruktio­ner samt alla föreoch efterbilde­r finns på systrablog­gen Daughters of Tobias

 ?? FOTO: NORA TOBIASSON ?? FASTSYDD UNDERHåLLN­ING. Ett gammalt örngott och en hög med roliga prylar blir en enkel underhålln­ingsstatio­n för den minsta.
FOTO: NORA TOBIASSON FASTSYDD UNDERHåLLN­ING. Ett gammalt örngott och en hög med roliga prylar blir en enkel underhålln­ingsstatio­n för den minsta.
 ?? FOTO: LISA TOBIASSON ?? AKTIVITETS­STATION. Inne i soffbordet gömmer sig nu snören att knyta, skruvar att skruva och tavlor att rita på. De små kakelprydd­a skivorna mitt på bordet fungerar som ben då bordet är öppet.
FOTO: LISA TOBIASSON AKTIVITETS­STATION. Inne i soffbordet gömmer sig nu snören att knyta, skruvar att skruva och tavlor att rita på. De små kakelprydd­a skivorna mitt på bordet fungerar som ben då bordet är öppet.
 ?? FOTO: SARA TOBIASSON ?? ENKLA MEDEL. Med några delar från returcentr­alen och lite färg förvandlad­es pottskåpet till elegant köksutrust­ning.
FOTO: SARA TOBIASSON ENKLA MEDEL. Med några delar från returcentr­alen och lite färg förvandlad­es pottskåpet till elegant köksutrust­ning.
 ?? FOTO: SARA TOBIASSON ?? ETT HåRT LIV BAKOM. Den gamla kommoden som räddats ur ett ödehus sökte mål och mening i den moderna världen. Den skulle få äran att bräda leksaksaff­ärens plastspis.
FOTO: SARA TOBIASSON ETT HåRT LIV BAKOM. Den gamla kommoden som räddats ur ett ödehus sökte mål och mening i den moderna världen. Den skulle få äran att bräda leksaksaff­ärens plastspis.
 ?? TEXT & FOTO: SARA, LISA, NORA TOBIASSON ??
TEXT & FOTO: SARA, LISA, NORA TOBIASSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland