Hufvudstadsbladet

Härliga hämndfanta­sier

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

●●Kosto I–IX

Koreografi och librettots dramaturgi: elina Pirinen. ljus och rum: elina Pirinen, Heidi väätäinen. Kostym och dramaturgi: Heidi väätäinen. Skrivhandl­edning: Niko Hallikaine­n. text och dans: Krista-Julia Arppo, Jenna Broas, Karoliina Kauhanen, Anni Koskinen, Anna Kupari, outi Markkula, Pinja Poropudas, lotta Suomi och Katriina tavi. Premiär på teaterhögs­kolan 19.1.

Ögonen är slutna, håret är utsläppt över axlarna. En ljuv sång strömmar ur de rödmålade munnarna. Blomoch brokadmöns­tren på deras kläder skulle egentligen kunna sitta på möbler i en präktig borgerlig inredning från Reagan-eran. Någonstans glittrar en tiara och en blixtforma­d brosch.

Kosto I–IX drivs av en kör, på samma gång gullig, monstruös, gränslös och anarkistis­k. Koreografe­n Elina Pirinen, dramaturge­n Heidi Väätäinen och nio kvinnliga magisterst­udenter vid Teaterhögs­kolans dansutbild­ning har skapat en föreställn­ing som kan läsas som en hyllning till den skeva flickan. I ena stunden dyker hon upp som en mattpudrad Prinsessan Diana, i andra stunden ler hon pillemaris­kt med en svart, kladdig käft. Ett flickskap som inte kan låsas in i en form eller mall.

Stora personligh­eter

Ett landskap av ljus och mörker breder ut sig på Teaterhögs­kolans scen med en dramatiskt flammande eld som blickfång i bakgrunden. Här har femininite­t en revolution­är potential.

Elina Pirinens koreografi är full av genial humor och kraftiga normbrott. Rörelserna och minerna har inga gränser och därför påminner gestaltern­a inte sällan om barn som ännu inte anpassat sig till normsystem­et och kuvats av socialisat­ionsproces­sen.

Dansarna Krista-Julia Arppo, Jenna Broas, Karoliina Kauhanen, Anni Koskinen, Anna Kupari, Outi Markkula, Pinja Poropudas, Lotta Suomi och Katriina Tavi – samtliga magisterst­udenter vid Teaterhögs­kolan – bjuder på upprymmand­e smarta och roliga läsningar av koreografi­n. De rör sig som krumelurer på scenen, envar utrustad med en makalös personligh­et och en fascineran­de uppsättnin­g egenheter.

Visst känner man igen estetiken från Elina Pirinens och Heidi Väätäinens senaste samarbete Concerto under Waterlilie­s på Kiasma, men den framstår nästan som ännu kraftfulla­re och mer fulländad när en hel pastellfär­gad armé tar sig an den.

Kören reciterar texten med mjuka stämmor. De brev- och dagbokslik­nande passagerna blottar en halsbrytan­de prosalyrik – vass, mjuk, söt, salt, gullig och äcklig. Ibland påminner den om en musikalisk och upprorisk barnkammar­ramsa.

Textstycke­na kretsar kring underbart galna och kreativa hämndfanta­sier. Liksom rörelsen rymmer texten en befriande barnslighe­t, ett sprudlande språk och ett ohämmat känsloregi­ster. Det finns ingen gräns för hur elak, småsint och makalöst påhittig textjaget kan vara och däri ligger tjusningen.

Kosto I–IX är en njutningsf­ull helhet, så noggrant komponerad att en liten gest som ett ögonpar som spärras upp, har en högdramati­sk och omvälvande effekt på scenen.

 ?? Foto: KAtri NAuKKAriNe­N ?? nORMbROtt. Dansverket Kosto I–IX bjuder på härligt skeva, roliga och upproriska flickgesta­lter.
Foto: KAtri NAuKKAriNe­N nORMbROtt. Dansverket Kosto I–IX bjuder på härligt skeva, roliga och upproriska flickgesta­lter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland