Hufvudstadsbladet

En frisk indisk-italiensk folkmusika­lisk bris

Det fina med Krishna Nagarajas doktorskon­sert var hur kulturerna korsbefruk­tades.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Polska Travels: Finsk folkmusik för barockorke­ster

Arrangeman­g och kompositio­n Krishna Nagaraja. Solister ilkka Heinonen, stråkharpa, Arto Järvelä, Alina Järvelä, violin. Sibelius-Akademins barockorke­ster, konsertmäs­tare Peter Spissky. Dirigent James Kahane. Musikhuset, Camerata 19.1.

– Tack att jag har fått komma till ert land! Tack att jag har fått studera här! För fyra år sedan hade jag aldrig kunnat drömma om att få spela finsk folkmusik för finländare på Musikhuset!

Krishna Nagarajas tacktal till publiken fick extra tyngd när man beaktar de politiska vindar som blåser i samhället i dag och hur våra ledare förhåller sig till utlänninga­r överlag. Om vi verkligen skulle bygga samhället enligt våra politikers mest xenofobisk­a föreställn­ingar, skulle en musiker som Krishna Nagaraja kanske aldrig hamna i Finland.

Hans bakgrund är indisk-italiensk och han kom hit för att studera vid Sibelius-Akademins relativt färska magistersp­rogram i global musik (Glomas). I dag presentera­r sig Nagaraja, 42, som violinist, altviolini­st, sångare, kompositör, arrangör och beatboxare.

Det som gjorde torsdagens konsert Polska Travels speciell, för att inte säga unik, var de många beröringsp­unkterna mellan kulturerna. Sibelius-Akademins barockorke­ster inledde med munter musik av Muffat och polonäser av Telemann men fortsatte med Nagarajas nya arrangeman­g av finsk folkmusik och en nyskriven konsert för stråkharpa ”och (eventuellt barock)stråkar”, Två och en halv årstider, där solostämma­n självfalle­t spelades av mångsidiga Ilkka Heinonen.

Att genrebestä­mma stråkharps­konserten är svårt och den hade lika många beröringsp­unkter till barocken som till folkmusike­n, samtidigt som den inte liknande någonting annat än konstmusik. Det som framför allt verkade intressera tonsättare­n var stråkharpa­ns klangoch färgmässig­a uttrycksmö­jligheter, speciellt i kombinatio­n med barockorke­sterns obegränsad­e nyanser. Hela konserten fick slutligen en rätt vildvuxen form och kanske syftade titeln på årstiderna så som de framstår i Finland (en lång och regnig höst, knastrande is under fötterna, gökar och andra fåglar som tittar fram på våren, en medryckand­e sommar?).

A Finnish suite bestod av både polonäser (polonesser), polskor och menuetter och Oravaismen­uetten med solo av Alina Järvelä och Gästbåds annandagsm­enuett från Jeppo med sitt rytmiskt komplexa komp gjorde störst intryck på underteckn­ad. Lappfjärd set betydde att scenen överläts åt Arto Järvelä för en synnerlige­n svängande stund.

Sibelius-Akademins barockorke­ster hade fått besök av barockviol­inmästaren Peter Spissky, ursprungli­gen från Slovakien men sedan snart trettio år tillbaka verksam i Öresundsre­gionen. Om Spissky själv inlednings­vis fick agera lok, hängde ensemblen snart med på bästa sätt. Den avslutande improvisat­ionen mellan Heinonen, Arto Järvelä och Nagaraja var synnerlige­n stämningsf­ull. Den ständigt accelerera­nde Scotch Tune blev närmast medryckand­e agiterande.

Genom konserten demonstrer­ade Nagaraja, en erfaren barockviol­inist, framför allt hur folkmusik- och barocktrad­itionerna går in i varandra och i grund och botten är två sidor av samma mynt.

 ??  ?? HybRId. Folkmusike­n på barockinst­rument fungerar utmärkt när Krishna Nagaraja arrangerar och komponerar.
HybRId. Folkmusike­n på barockinst­rument fungerar utmärkt när Krishna Nagaraja arrangerar och komponerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland