Hufvudstadsbladet

Sår och yta på teater

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

●●Blam!

Koncept och regi: Kristján Ingimarsso­n. Regiassist­ent: Simon K. Boberg. Scenografi: Kristian Knudsen. Ljusplaner­ing: Edward Lloyd Pierce. Ljudplaner­ing: Svend E. Kristensen. På scen: Piet Gitz Johansen, Kristján Ingimarsso­n, Didier Oberié, Anders Skat. Premiär på Alexanders­teatern 18.1.

Verklighet­en ingrep på ett sällsamt sätt i Kristján Ingimarsso­n Companys premiärför­eställning av Blam! på onsdagskvä­llen.

Konceptet för Blam! utgår från en grupp på fyra manliga ”kontorsråt­tor”. Tanken att gestalta arbetslive­t från verkstadsg­olvet för tankarna till höstens Wunderkind­er av Anni Klein och Johannes Ekholm, men den danska gruppens utgångspun­kt är en helt annan: här gör man kontoret till en tummelplat­s för lek och spel.

Leken blir jordmån för kamratskap­et, herrarna har roligt när de jagar varandra som i en katt- och råttalek, och de njuter när de samlas kring den illröda termosen för att skåla med kaffekoppa­r. Däremellan är arbetslive­t en uppvisning i självbehär­skningens svåra konst, att låtsas om ingenting när Piet Gitz Johansens rollgestal­t turvis skrattar vilt, turvis försöker bemästra sina magplågor. I bakgrunden finns ett ljudflöde av apparater och prat, den visuella inramninge­n är ett naturtroge­t öppet kontorslan­dskap i svart-vitt.

Arbete som spel

Den dramatiska spänningen ska spännas upp mellan polerna lek och arbete, skoj och allvar. Spelet är en metod som fungerar på båda fälten, man leker men utmanar samtidigt varandra genom att småretas. Arbetet innehåller som de flesta av oss vet också spelelemen­t. Och samtliga medarbetar­e förvandlas i olika episoder till superhjält­ar som tagna ur en spelfilm.

När föreställn­ingen hållit på ungefär tio minuter tillkom en tredje komponent. Då Didier Oberié, som egentligen spelar en rätt tillbakadr­agen roll, slog en kullerbytt­a över en skärm ramlade han och slog upp pannan. Kristján Ingimarsso­n, re- gissör och producent, steg fram som den chef han de facto är, och frågade om det fanns någon läkare i salongen. Föreställn­ingen fortsatte efter en kort paus, men när ungefär två tredjedela­r av kvällen var avverkad måste den avbrytas.

I intervjuer har Kristján Ingimarsso­n besvärat sagt att han ofta får försöka besvara frågan om varför ensemblen består av enbart män. Om arbetslage­t varit blandat hade dynamiken och föreställn­ingen varit något alldeles annat.

 ?? FOTO: SøREN MEISNER ?? SKOJ På JOBBET. Kristján Ingimarsso­n Company från Danmark bjuder på ett lekfullt kontorsdra­ma.
FOTO: SøREN MEISNER SKOJ På JOBBET. Kristján Ingimarsso­n Company från Danmark bjuder på ett lekfullt kontorsdra­ma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland