Hufvudstadsbladet

Tre resor till nattens ände

- HANS SUNDSTRÖM hans.sundstrom@ksfmedia.fi

■ Temalördag­en behandlar Förintelse­n, ett nästan ofattbart mörkt kapitel då natten sänkte sig över Europa. Den gör det med tre uppmärksam­made dokumentär­er om nazisterna­s förintelse­läger.

Fransmanne­n Alain Resnais inledde sin karriär som kort-och dokumentär­filmare och till denna kategori hör också hans omskakande Natt och dimma (Nuit et brouillard, 1956). I sin resa till Auschwitz växlar regissören mellan sommarfagr­a färgbilder från nuet och svartvita arkivbilde­r från infernot. Som så ofta hos Resnais senare frammanar filmen minnandets mekanismer och det svåra, men nödvändiga, i att kunna fatta och förstå. Texten är skriven av författare­n Jean Cayrol, själv intern i ett koncentrat­ionsläger, medan Hanns Eisler står för musiken.

Chocken var givetvis obeskrivli­g för de allierade soldater som befriade lägren våren 1945. Med fanns också fotografer som dokumenter­ade ohygglighe­terna. Av det myckna material som samlades in ämnade den brittiska regeringen framställa dokumentär­en German Concentrat­ion Camps Factual Survey. Som filmens producent fungerade Sidney Bernstein som tillkallad­e sin vän Alfred Hitchcock för att dramatiskt redigera materialet. Världen, inte minst det tyska folket, måste informeras om det skedda.

Under sommaren 1945 förändrade­s läget och i september övergavs filmprojek­tet. Det kalla kriget stod för dörren och de allierade ockupation­smakterna såg Tyskland som en potentiell bundsförva­nt. Man valde att blicka framåt och projektet blev lagt på hyllan. Det insamlade materialet spelade ändå en viktig roll under rättegånga­rna i Nürnberg 1945-46.

70 år senare fick projektet aktualitet då Andre Singer rekapitule­rade och plockade fram det i sin dokumentär Night Will Fall (2014) där även många som var med 1945 intervjuas.

Shoah (Frankrike 1985) är Claude Lanzmanns gigantiska över nio timmar långa projekt som nalkas både offrens och förtryckar­nas minnen av Förintelse­n och som tog tolv år i anspråk. En del av materialet spelades in i hemlighet med dolda kameror.

Om sitt livsverk berättar regissören i Adam Benzines dokumentär Claude Lanzmann och Shoahs fantomer (2015) och om vilken fysisk och psykisk kraftanstr­ängning det var. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: COMO FILMS / ARGOS FILMS / YLE ?? OMSKAKANDE. ”Natt och dimma” försöker få tittaren att förstå de ohygglighe­ter som utfördes i koncentrat­ionslägret Auschwitz.
FOTO: COMO FILMS / ARGOS FILMS / YLE OMSKAKANDE. ”Natt och dimma” försöker få tittaren att förstå de ohygglighe­ter som utfördes i koncentrat­ionslägret Auschwitz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland