Hufvudstadsbladet

Gunnel Fred om depression­erna

- ELIN SWEDENMARK/TT

■ Hela livet har Gunnel Fred kämpat med depression­er. I Stjärnorna på slottet berättar hon för första gången om de tunga perioderna. Men inspelning­stiden var full av skratt.Trots ett liv i rampljuset har Gunnel Fred undvikit att prata mycket om sig själv offentligt. När hon för sex år sedan fick frågan om att vara med på Stjärnorna på slottet tackade hon nej. Men i årets omgång kändes det plötsligt rätt att delta.

– Det har nog att göra med att båda mina barn har flyttat hemifrån. Så länge den minsta bodde hemma ville jag hålla mer på integritet­en. Och så har jag blivit äldre och kände plötsligt att jag var lite nyfiken på hur de skulle summera mitt liv, säger hon.

Att vara föremål för så stort intresse

var märkligt, tycker Gunnel Fred. Men åldern har gett henne distans till de mer smärtsamma minnena och inspelning­en blev aldrig jobbig.

– Men när jag såg programmet efteråt blev jag väldigt berörd av barndomsbi­lder och mamma som är borta, säger hon.

Mest fokus blev det på hennes ”psykiska illamående”. Gunnel Fred har länge kämpat med depression­er och berättar för att hjälpa andra bort från stigmatise­ringen.

– Jag ville prata om att det finns bra hjälp och att jag har fått det. Har du pratat om det offentligt förut?

– Nej, jag har inte tyckt att någon har med det att göra. Men säger man ja till ett sådant här program är man ju också beredd att bjuda på vem man är.

Gunnel Fred passar också på att avslöja att en av de mest kända kommentare­rna ur den förre makens Peter Dalles film Ogifta par är tagen ur verklighet­en. ”Hur ska jag vara då!?”, undrade hon efter ett gräl och fick svaret: ”Vad sägs om kåt, glad och tacksam”.

Inspelning­en av Stjärnorna på slottet beskriver hon som konfliktfr­i och väldigt rolig.

– Vi skrattade fruktansvä­rt mycket. Det är det jag tar med mig mest. Jag åkte därifrån med en massa nya vänner. SVT1 21.00, SVT Play

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T / TT ?? Med åldern har Gunnel Fred fått allt mer distans till sig själv och tycker nu att ”hon kunde tillåta sig själv” att vara med i Stjärnorna på slottet.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T / TT Med åldern har Gunnel Fred fått allt mer distans till sig själv och tycker nu att ”hon kunde tillåta sig själv” att vara med i Stjärnorna på slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland