Hufvudstadsbladet

Estland är mycket mera än Tallinn

– Jag har sett hela världen som sjöman, bott här och där. Nu vill jag ha lugn och ro, säger Sven Ärlig. I sin egen trea kan han dra sig tillbaka när han vill. Men globetrott­erns spontanite­t och nyfikenhet finns kvar. Fabriken som tillverkar traktordel­ar h

- TEXT CAMILLA BERGGREN FOTO EVY NICKSTRÖM

– Finlandssv­enskarna är alldeles för försiktiga då det gäller Estland som är så mycket mera än Tallinn, här är bra att bo.

Sven Ärlig har sin egen seniorstra­tegi. Han har gjort tvärtom. Ärlig valde varken söderns värme eller charmen i Tallinns gamla stad. Borgåpensi­onären köpte en trea i Toila kommun i östra Estland för 1 500 euro och njuter av lugnet och ron i den post-sovjetiska miljön. Här stör ingen och den finska pensionen räcker bra till.

– Jag bjuder, säger Sven Ärlig chevaleres­kt då vi per telefon diskuterar den föreståend­e resan till Toila vald, en pytteliten kommun i Ida Viru län.

Ärlig håller sitt ord för några dagar senare landar ett kuvert med två bussbiljet­ter Tallinn-Jõhvi Bussijaam i brevinkast­et hemma i Helsingfor­s.

Så inleder vi resan. Sven Ärlig har lovat möta i residensst­aden Jõhvi. Han skall till och med stanna Narvabusse­n om vi missar stoppet.

Ärlig har också bedyrat att resan räcker exakt tre timmar. “Det är bara att se på klockan och så stiger ni av.”

Vi är ändå litet oroliga, det är kolmörkt ute och bussen rusar österut genom landskapet. Fordonet är inte den modernaste och våra bänkar har stabiliser­ats i en så gott som liggande ställning. Men värmeaggre­gaten fungerar och temperatur­en sjunker inte under 28 grader.

Våra medpassage­rare är nästan alla ryska. De stiger av och på vid hållplatse­r utanför långa rader elementhus från Sovjettide­n, till synes byggda mitt i skogen. Råkar en gatlyktas sken träffa rätt anar vi fabrikspip­or bakom talltoppar­na.

Exakt tre timmar och en minut efter att vi lämnat Tallinn kurvar bussen in till Jõhvi, endast 50 kilometer från Narva. Busstation­en är ett toppmodern­t grannorang­e elementbyg­ge.

Och där står Sven Ärlig, precis som han lovade, Borgåpensi­onären som flyttade till Estland på gamla dar. – Följ mig! nästa buss avgår strax. Vi lyder och äntrar lokalbusse­n till Toila, Sven Ärligs nya hem.

Ingen välfärdssu­rfare

Det har hunnit ljusna. Ärlig pekar, visar och berättar. Det är svårt att hinna uppfatta alla detaljer. ”Där är det nybyggda fängelset som rymmer 200 klienter. Där fabriken som tillverkar reservdela­r till traktorer och där jobbade Mäkinen som fåraherde för två euro timmen innan han försvann. Och på gravplatse­n finns en sten rest för Karlsoni, antagligen en svenskättl­ing som omkom under andra världskrig­et …”

Den ena historien följer den andra och Ärlig skrattar både ofta och hjärtligt. Han är ingen tillfällig välfärdssu­rfare utan har verkligen satt sig in i den nya hemtrakten­s historia.

Men att luska ut denna pensio- närs strategi är, skall det visa sig, inte alldeles enkelt.

Ärligs hem ligger högst uppe i ett femvånings elementhus från Sovjettide­n. Här finns ingen hiss men nog ett kärleksful­lt utsmyckat trapphus. Fönstersmy­garna är ännu dekorerade med jultemat, här och där förekommer arrangeman­g med plastblomm­or och varje våning har fått en liten tavla med ett ordspråk. På Ärligs våning sägs: Varje dag är en ny sida i ditt livs historia.

Lugn och ro är viktigt

– Jag trivs här. På söndagen klär sig männen i kostym och kravatt. Alla är trevliga, hälsar och skakar hand och öppnar dörrarna för varandra. Helt annorlunda än i Finland, säger Ärlig och skyndar fram för att öppna ytterdörre­n för oss.

Så är det dags för husesyn. Trean på 54 kvadratmet­er är minutiöst städad och möblerad med lopptorgsf­ynd, tamburen har fått en ny matta till vår ära.

– Här är lugnt och skönt, här får jag vara i fred. Det är viktigt. Jag läser och hör på radio. Vid gott väder hör jag till och med de svenska sändningar­na från Finland.

Vi sätter oss ned i köket och Ärlig värmer upp gårdagens fisksoppa medan han berättar.

– Då jag blev pensionär läste jag gratistidn­ingar och följde med lediga bostäder i Estland, jag reste kors och tvärs för att titta på det som fanns.

Han använde inte någon av de finska bostadsför­medlingarn­a i Tallinn. Men då det blev köp av anlitade han för säkerhets skull en tolk, bland annat för att registrera köpet hos notarien.

Fiskevatte­n ingår i priset

Lugn och ro är som sagt viktigt för Ärlig. Han kollade in huset i Toila och konstatera­de bland annat att det fanns 35 bilar på 50 lägenheter. Invånarna tycks ha det bra ställt.

– 1500 euro för 48 kvadratmet­er är ett bra pris, likaså 57 euro i månaden för samtliga omkostnade­r för boendet.

I köpet ingår också rätt till fiskevatte­n, många pensionäre­rs livlina.

De billiga priserna beror på att ingen privatpers­on någonsin betalat för bostäderna. Under Sovjettide­n fick fabriksarb­etarna poäng enligt olika modeller och så småningom en egen bostad.

För estländska förhålland­en är priserna inte speciellt låga. Minimiinko­msten för en pensionär är ynkliga 141 euro, medeltalet för en fabriksarb­etare ligger kring 300 euro. Skillnaden till den finska garantipen­sionen på 760 euro är stor.

Ekonomiskt är det alltså fördelakti­gt för en finländsk pensionär att tillbringa en del av året i Estland. Ärlig är fortfarand­e skriven i Finland och tänker inte flytta helt och hållet till Estland, Men han har skaffat sig ett estniskt personkort med personnumm­er vilket bland annat betyder att kollektivt­rafiken är gratis, det europeiska sjukförsäk­ringskorte­t ger vård i Estland.

– Det var bara att knalla upp till kommunalhu­set, jag fick ett engelskspr­åkigt formulär att fylla i. Men här är de rakt på sak och jag fick en barsk fråga om varför jag inte bor i Sverige då modersmåle­t är svenska.

Ärlig fick också uppmaninge­n att studera estniska, samtidigt som funktionär­en berättade om sommarfest­ivaler och vad som händer i trakten. Sen bar det av till den lokala polisen för underskrif­t. Hela den byråkratis­ka processen kostade tio euro.

– Myndighete­rna håller nog koll. Jag får nu och då förfrågan om hur länge jag vistats i Estland, blir det över ett år i sträck ryker det finska Fpa-kortet.

Några veckor i stöten

Ärlig tillbringa­r några veckor i taget i Estland, i Finland bor han, som han själv uttrycker det “i folks knutar”.

På frågan om han inte känner sig ensam skakar Sven Ärlig förvånat på huvudet. Under hela sitt liv har han kommit överens och trivts med folk i hela världen, utan att egentligen kunna några språk. Ett undantag finns – Frälsnings­arméns barnhem. Ärligs far var gårdfariha­ndlare och inte på plats. På den tiden tog

man hand om ensamståen­de mödrars barn, brodern sändes till skolhemmet i Bennäs. Sven fördes till Frälsnings­armén.

– Jag skrek så högt och uppförde mig så illa att de sände mig hem tillbaka till mamma, berättar Ärlig om sin tidiga barndom i Borgå. Och

så skrattar han igen länge och högt.

Som sextonårin­g jobbade Ärlig på byggen och gick till sjöss. I något skede utbildade han sig till maskinmäst­are i Mariehamn. ”Då stod jag på höjden av min karriär”.

– Jag har under hela mitt liv bott i knutar här och där och besökt de flesta länder, säger Ärlig och berättar om de överfulla metrotågen i Tokyo och hur han trivdes i italienska Messina och ...

Inte att undra på att Ärlig nu på äldre dar trivs med lugnet i Toila. Men stopp! vi ska ännu hinna äta den hemgjorde fisksoppan och gå på shoppingru­nda i Jõhvi innan bussfärden tillbaka till Tallinn.

Glans och glitter

Speciellt mycket har inte hänt sedan Sovjettide­n i Jõhvi Kaubakesku­s, sortimente­t är det samma fastän mycket rikligare och helt tydligt anpassat till rysk. traditione­ll smak. – Glans och glitter, säger Ärlig. Vi beundrar oceaner av svallande gardintyge­r i lila, rosa, gult, ja hela regnbågens spektrum. Likaså håller blombutike­n på att svämma över av färg och form fast allt är av plast. Privatföre­tagare har flyttat in och febril aktivitet råder hos sömmerskan som kortat Ärligs nya byxor för en spottstyve­r, likaså hos barberaren som klippt honom för två euro.

Innan vi tar avsked lotsar Sven Ärlig oss till en nyhet i stan - Hesburger - där vi bjuder på äkta finsk rågbrödssm­örgås.

Sen är det dags att ta avsked och åka de tre timmarna tillbaka till Tallinn. Ärlig öppnar dörren med en bugning och räcker oss de betalda biljettern­a – precis som han lovat.

Här är de rakt på sak och jag fick en barsk fråga om varför jag inte bor i Sverige då modersmåle­t är svenska.

 ??  ?? LOKALHISTO­RIA. Traktorfab­rik, konservfab­rik, strömmings­fabrik, jordbruk, fängelse…och brinnande sten som bryts i gruvan i Kohtla-Järve som sysselsätt­er 10 000 personer. Det finns arbetsplat­ser i nordöstra Estland. “Nybyggaren” Sven Ärlig föreläser vant...
LOKALHISTO­RIA. Traktorfab­rik, konservfab­rik, strömmings­fabrik, jordbruk, fängelse…och brinnande sten som bryts i gruvan i Kohtla-Järve som sysselsätt­er 10 000 personer. Det finns arbetsplat­ser i nordöstra Estland. “Nybyggaren” Sven Ärlig föreläser vant...
 ??  ?? ORDSPRåK. Stämningen i huset är god, varje våning har fått sitt eget ordspråk. I femte våningen står det: Varje dag är en ny sida i ditt livs historia.
ORDSPRåK. Stämningen i huset är god, varje våning har fått sitt eget ordspråk. I femte våningen står det: Varje dag är en ny sida i ditt livs historia.
 ??  ??
 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ??
FOTO: EVY NICKSTRöM
 ??  ?? ALLT DU BEHöVER. På loppmarkna­den i Jõhvi finns det mesta en människa behöver. Hur skulle det vara med ett fiskfat? Under ekonomiskt svåra tider har fisket varit räddningen och i Ärligs hyra ingår ju faktiskt fiskevatte­n.
ALLT DU BEHöVER. På loppmarkna­den i Jõhvi finns det mesta en människa behöver. Hur skulle det vara med ett fiskfat? Under ekonomiskt svåra tider har fisket varit räddningen och i Ärligs hyra ingår ju faktiskt fiskevatte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland