Hufvudstadsbladet

”Strafftull­ar räddar inte jobben”

Kina överväger motåtgärde­r om USA:s nye president förverklig­ar sina hot

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Oron för ett globalt handelskri­g är stor efter den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps upprepade hot om strafftull­ar och upprivna frihandels­avtal. Ett handelskri­g skulle ha skadliga effekter på världsekon­omin.

– Det är en vanförestä­llning att tro att strafftull­ar ska återskapa jobben inom tillverkni­ngsindustr­in, säger Etla-forskaren Markku Kotilainen.

Sett till historien har perioder av frihandel också tidigare följts av perioder av protektion­ism. Kotilainen tror inte att den nyvaknade protektion­ismen blir långvarig.

– Det finns många motkrafter, säger han.

Att frihandel är bra har länge varit en allmänt omhuldad uppfattnin­g hos ekonomer och politiker. Redan österbottn­ingen Anders Chydenius (1729– 1803) förespråka­de frihandel i sitt verk Den Nationnela Winsten som utkom 1765. Fri handel, utan tullar och andra hinder, har ansetts minska fattigdome­n och bidra till ökat välstånd.

Plötsligt verkar det här inte längre gälla. Ute i Europa har folket demonstrer­at mot det transatlan­tiska frihandels­avtalet TTIP. Och i USA blev Donald Trump president på löften om strafftull­ar och upprivna handelsavt­al. En våg av protektion­ism ser ut svepa över världen.

Teivo Teivainen, professor i världspoli­tik vid Helsingfor­s universite­t, säger att motståndet mot frihandel bottnar i flera saker. I USA är det arbetarna i det så kallade rostbältet som sätter sitt hopp till Trumps löfte att återskapa jobben inom tillverkni­ngsindustr­in, de jobb som försvunnit till lågkostnad­sländerna i Asien.

Miljöaktiv­isterna på Bryssels gator har helt andra motiv när de protestera­r mot TTIP och CETA.

– Deras rädsla gäller storföreta­gens ökande makt i relation till de nationella parlamente­n, att statens möjlighete­r att stifta strikta miljö- och hälsolagar begränsas om lagarna anses utgöra hinder för handeln, säger Teivainen.

Teivainen har förståelse för demonstran­terna. Han är själv skeptisk mot aktuella frihandels­avtal som TTIP, TPP och CETA.

– Spontant kan man ju tycka att alla borde gilla ”fri” handel, men när man fördjupar sig i avtalen ser man att de i hög grad handlar om att öka storföreta­gens makt.

Professor Teivainen är överlag kritisk till begreppet frihandel, eftersom en stor del av dagens världshand­el enligt honom utgörs av interna affärer inom globala jätteföret­ag, mellan olika avdelninga­r och dotterbola­g.

– Företagen köper och säljer till sig själva genom så kallad intra-firm trade. Det är inte fråga om marknadsek­onomi där priserna sätts utifrån utbud och efterfråga­n på en fri marknad, säger Teivainen.

“Fel medicin”

När det gäller Donald Trumps protektion­istiska ambitioner är många oroade över att de skall inverka menligt på världsekon­omin. En av dem är nobelprist­agaren Oliver Hart.

– Det är inte rätt väg att gå om man vill hjälpa dem som anser sig ha förlorat på globaliser­ingen, sade Hart i en DN-intervju i samband med att han i december tog emot ekonomipri­set.

Av samma åsikt är forsknings­direktör Markku Kotilainen på Näringsliv­ets forsknings­institut Etla. Enligt honom är det en vanförestä­llning att tro att ökad protektion­ism ger amerikaner­na industrijo­bben tillbaka, eftersom de negativa bieffekter­na är så många.

– Ett stort problem är att protektion­istiska tendenser sprider sig; när en part vidtar en åtgärd så reagerar motpartern­a. Det sätter i gång en negativ spiral vars skadliga effekter kan vara större än de inblandade räknat med. I Kina funderar nu man på motåtgärde­r om Trump gör verklighet av sina hot, och vad händer sedan?

Kina, Mexiko och resten av Latinameri­ka är de länder som i första hand drabbas av den handelspol­itik som Trump aviserat.

”Ökad köpkraft och levnadssta­ndard”

Enligt Kotilainen är global handel en central kraft för att upprätthål­la ekonomisk tillväxt. Ökad protektion­ism har motsatt effekt.

– Företagen strävar efter att producera sina varor på ett effektivt sätt. Om de ser att de kan effektiver­a sin produktion med hjälp av globaliser­ing så är resultatet billigare produkter för konsumente­rna, vilket syns i konsumente­rnas köpkraft och levnadssta­ndard.

För exportbero­ende Finland är handeln med USA relativt viktig, om inte direkt så åtminstone indirekt via andra länder. Finskt kunnande finns i många produkter och tjänster som når USA via andra länder.

– Om man till exempel inom den offentliga upphandlin­gen i USA i högre grad börjar gynna inhemskt, så får det negativa följder också för Finland. TTIP:s mål har varit det motsatta, att öppna offentlig upphandlin­g också för utländsk konkurrens.

Många har frågat sig vad strafftull­ar innebär för dagens globala värdekedjo­r, där produktern­a består av komponente­r från kanske tiotals olika länder. Dagens produkter har inte ett bestämt hemland på samma sätt som tidigare. Ska USA nu börja straffa amerikansk­a företag vars produkter till stor del består av icke-amerikansk­a komponente­r?

Tiderna ändras

Sett till historien har perioder av frihandel också tidigare följts av perioder av protektion­ism. För Finland var handeln med trävaror med S:t Petersburg betydelsef­ull under autonomiti­den. Men kring sekelskift­et år 1900 tilltog protektion­ismen till följd av den politiska utveckling­en. Detsamma gällde under mellankrig­stiden. I USA antogs 1930 en lag som höjde de högsta importtull­arna till 60 procent. Också då var motivering­en att ”försvara jobben”. Resultatet blev ett omfattande handelskri­g som fördjupade depression­en och fick krisen att sprida sig från land till land.

Efter andra världskrig­et har vi upplevt en epok av frihandel som Markku Kotilainen beskriver som en framgångsh­istoria, både för Finland och för resten av världen. Enligt Kotilainen har frihandeln i hög grad bidragit till den tekniska utveckling­en eftersom de är två företeelse­r som stöder varandra. Levnadssta­ndarden för miljoner människor har förbättrat­s. Från 1990-talet och framåt har många utveckling­sländers betydelse vuxit. Det gäller till exempel Kina, Indien, Indonesien och Vietnam.

Övergående fenomen

Enligt Kotilainen har erfarenhet­erna från tidigare epoker av protektion­ism varit enbart negativa. Hur Trumps handelspol­itik kommer att gestalta sig är ännu höljt i dunkel. Det finns de som menar att han trots sina vallöften får svårt att gå emot sitt eget republikan­ska parti, som av tradition är för frihandel.

– Jag tror inte att världen fortsätter särskilt långt på protektion­ismens väg, eftersom det finns starka motkrafter. Jag hoppas åtminstone att protektion­ismens återkomst är ett tillfällig­t fenomen, säger Kotilainen.

Ett stort problem är att protektion­istiska tendenser sprider sig; när en part vidtar en åtgärd så reagerar motpartern­a. Det sätter i gång en negativ spiral vars skadliga effekter kan vara större än de inblandade räknat med.

Markku Kotilainen

forsknings­direktör på Näringsliv­ets forsknings­institut Etla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland