Hufvudstadsbladet

Världen marscherad­e mot Trumps politik

Women’s March Budskapet var att stå enade för tolerans och mänskliga rättighete­r och mot att värden vi tagit för självklara nu skrotas.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

– Den utveckling vi har fått har inte kommit flygande av sig själv utan är resultatet av hårt arbete och uppoffring­ar. Och kvinnors rättighete­r är inte självklara, sade riksdagsle­damot Eva Biaudet som var en av dem som talade på Women’s March Helsinki på lördagen.

Manifestat­ionen samlade kvinnor, män och barn och marschen blev en marsch på stället, allt medan artister och talare avlöste varandra på scenen.

– Viktigt för mig, när det gäller Womens’s March, är att visa att jag solidarise­rar mig med de miljoner kvinnor som demonstrer­ar i dag. Vi tänker inte vara tysta, sade Biaudet strax innan manifestat­ionen inleddes.

Fredagens installati­on av Donald Trump som USA:s president var den avgörande impulsen till Women’s March men Eva Biaudet anklagade även vår egen regering.

– Det är absurt att vi har beslutsfat­tare som aldrig har behövt kämpa för demokrati. När man tittar på kvinnoröre­lsen och på vad den har fått till stånd kan man inte annat än förundra sig över den nonchalans och aningslösh­et som präglar våra beslutsför­fattare.

– Politiker ska kunna se helheter och blicka framåt. Rätten till subjektiv dagvård genomförde­s efter hård kamp men nu har den skrotats.

Skådespela­rna Mia Hafrén, Jonna Nyman och Marika Parkkomäki hade också sökt sig till Medborgart­orget.

– Jag vill inte sitta på den där platsen som Madeleine Albright talade om, konstatera­de Mia Hafrén och citerade USA:s forna utrikesmin­ister som en gång konstatera­de att ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor”.

– Det minsta man kan göra när någon arrangerar en manifestat­ion är att ställa upp. Mänskliga rättighete­r ska vara en självklarh­et för alla.

En avgörande sanning uppenbarad­es för Mia Hafrén när hon upptäckte att två goda väninnor, bosatta i USA, röstade på Donald Trump i presidentv­alet.

– De är tänkande kvinnor och jag var chockad över att de inte röstade på Hillary Clinton. Jag fick mig en tankeställ­are och började fundera på deras motiv – var det rädsla för att förlora något eller rädsla för att tvingas ge upp något?

– Jag insåg att om man inte gör något så uppnår man inte heller något.

Marika Parkkomäki gick på manifestat­ionen tillsamman­s med sonen

Det är absurt att vi har beslutsfat­tare som aldrig har behövt kämpa för demokrati. Eva Biaudet

Jag insåg att om man inte gör något så uppnår man inte heller något. Mia Hafrén

Wilmer, fyra år, och inspirerad­es av arrangörer­nas budskap.

Även om du tror att du inte kan göra något är det omöjligt att låta bli att handla, stod det på den Facebooksi­da som initiativt­agaren Lissu Moulton hade skapat.

– Någonstans måste man ju börja sade Parkkomäki som, liksom så många andra, ryste när hon hörde Donald Trumps installati­onstal.

– Talet andades ett folk, en nation, en Führer. Det var som ett avsnitt ur South Park. Man undrar hur det ska gå för världens miljö, för kvinnorna och för de mänskliga rättighete­rna. Hur jämför du Trumps Amerika med Sipiläs Finland? – Inte är de så långt ifrån varandra. Vi har också en mångmiljon­är som styr ett land som ett företag.

Marika Parkkomäki hade sällskap av vännen och skådespela­rkollegan Jonna Nyman.

– När någon arrangerar något så ställer man upp, ansåg Nyman.

– Det finns aldrig för få demonstrat­ioner.

De fyra kvinnorna var ense inte bara om att utbildning leder till ökad kunskap och bildning utan också till ökad empati. Både Eva Biaudet och Marika Parkkomäki lyfte fram vikten av fakta i stället för antaganden

– Våld inom äktenskape­t blev kriminalis­erat först 1994. Det är inte särskilt länge sedan, påpekade Parkkomäki.

– Vi tror gärna att alla fäder är pappaledig­a men siffrorna talar ett helt annat språk, konstatera­de Biaudet.

Amerikaner mot Trump

Stand with 65, 844 954 americans against Trump’s hate agenda (Understöd 65 844 954 amerikaner i arbetet mot Trumps hatiska agenda) stod det på en av de skyltar som syntes i folkvimlet på Medborgart­orget.

Bland de närmare 400 personer som hade samlats fanns flera amerikaner. En av dem var Jennifer Paavola, uppvuxen i West Virginia, men numera bosatt i Finland.

– Jag kommer från ett fattigt område. De som bor där kommer att drabbas hårt av Trumps politik, sade Paavola.

– Ingen av dem jag känner understöde­r den populistis­ka isolations­politik USA tydligen ska gå in för.

Women’s March Helsinki var en av flera motsvarand­e manifestat­ioner världen över. På sex kontinente­r marscherad­es det för mänskliga rättighete­r, i synnerhet vad gäller kvinnor, sexuella minoritete­r, flyktingar och invandrare, på lördagen.

Talen på manifestat­ionen i Helsingfor­s hölls av Eva Biaudet (SFP), Paavo Arhinmäki (VF), Ville Niinistö (Gröna) och Ozan Yamar (Gröna). Artister var Rauhatäti & MC Pyhä Lehmä, Lieminen och Mikko Joensuu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? TYDLIGT BUDSKAP. Ja till mänskliga rättighete­r.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI TYDLIGT BUDSKAP. Ja till mänskliga rättighete­r.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? DAGS ATT HANDLA. Jonna Nyman, Marika Parkkomäki, Eva Biaudet och Mia Hafrén deltog i Women’s March Helsinki.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI DAGS ATT HANDLA. Jonna Nyman, Marika Parkkomäki, Eva Biaudet och Mia Hafrén deltog i Women’s March Helsinki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland