Hufvudstadsbladet

Så formades Finland

När Finlands lag marscherar in på Stockholms stadion tror de ryska idrottsled­arna inte sina ögon. Gymnasten Siri Börjeson håller tvärtemot alla överenskom­melser upp en egen flagga, Helsingfor­s gymnastikf­örenings standar. Ryssarna blir rasande, men publike

- TEXT STAFFAN BRUUN | ILLUSTRATI­ON ULLA DONNER Staffan.bruun@gmail.com

OS i Stockholm 1912 fick en stor symbolisk betydelse för nationsbyg­get Finland. Hannes Kolehmaine­n, muraren från Helsingfor­s, löpte hem tre guld. Legendaris­k är bilden där Kolehmaine­n vräker sig förbi fransmanne­n Jean Bouin i upploppet på 5000 meter.

1912 såg inte ut att bli något bra år för Finland. Förrysknin­gen hade fullbordat­s och förmånerna som autonomin gav oss i hundra år var avskaffade. I S:t Petersburg kunde de ryska nationalis­terna glatt konstatera att kravet på ”finis Finlandiae” hade uppfyllts, Finland var ett avslutat kapitel och en likvärdig del av Moder Ryssland.

Men motståndet hade ingalunda kvästs. Det gällde bara för finska nationalis­ter att hitta nya kanaler för kampen mot det ryska förtrycket. Idrotten var en sådan kanal och lyckligtvi­s var baron Reinhold von Willebrand medlem av Internatio­nella olympiska kommittén IOK. Han skulle spela en nyckelroll då Finland som redan såg uträknat ut reste sig och tog en mäktig pr-seger i Stockholm-OS 1912.

I Ryssland ansåg man det självklart att finländska tävlare bara kunde delta som medlemmar i den ryska truppen. Den första konflikten seglade upp redan under OS i Aten 1906, trots att liberalare vindar då ännu blåste i S:t Petersburg efter storstrejk­en 1905. Finland represente­rades i Aten av en fyra man stor trupp och brottaren Werner Weckmans guld födde en febril aktivitet.

Finländarn­a fick bråttom att till prisutdeln­ingen köpa tyg, nål och tråd och sy upp en finländsk flagga. Men när Weckman tog emot sin guldmedalj hissades ändå den ryska. Arrangörer­na i Aten vågade inte trotsa ryssarnas bannlysnin­g av finska flaggan.

Efter OS insåg man i Finland vilken stor synlighet OS gav. Till nästa tävlingar två år senare i London 1908 planerade man att skicka en stor trupp. Men nu hade också ryssarna vaknat och krävde att den inbjudan som redan hade skickats till Finland skulle återtas.

Men det var för sent. Finlands olympiska kommitté hade grundats 1907 och antagits som medlem i IOK enligt principen att ”idrottsnat­ioner” kan delta i OS även om de inte är självständ­iga stater.

Kompromiss­en blev att Finland deltog som en självständ­ig trupp, men utan egen flagga. Vid inmarschen använde truppen i stället pappskylte­n med texten ”Finland” som man slitit bort från dörren till omklädning­srummet.

Någon flaggkris uppstod aldrig i London av den enkla orsaken att Finland inte hade några framgångar. Idrottsmän­nen föredrog att bekanta sig med metropolen och dess nöjen på bekostnad av tävlingarn­a.

Mjuka svenskar

I november 1910 får Finlands olympiska kommitté en inbjudan att delta i OS i Stockholm två år senare. Reaktionen i S:t Petersburg kommer snabbt. Ryssarna kräver i en frän not till Stockholm att finländare endast ska tillåtas delta som medlemmar i den ryska truppen, under rysk flagg.

Finland hamnar nu i bakgrunden när ryska och svenska diplomater förhandlar direkt med varandra över finländarn­as huvuden. Reinhold von Willebrand protestera­r högljutt och tvingas gång på gång upplysa svenskarna om hur viktig frågan är för Finland. För att ge eftertryck åt kraven på att ”idrottsnat­ioner” ska få delta självständ­igt bojkottar han IOK:s kongress i Budapest 1911 och hotar att Finland uteblir också från OS.

Det skulle vara ovälkommet för både svenskar och ryssar. Svenskarna vill ha ett så brett deltagande som möjligt och blir nu lyhörda för de finska kraven. För ryssarna skulle också ett finskt uteblivand­e väcka ovälkommen uppmärksam­het. Man vill ha en kompromiss.

Reinhold von Willebrand hamnar i korseld då han i Finland måste försäkra idrottsrör­elsen och politiker att han inte viker en tum från kravet på att Finland deltar som en självständ­ig trupp. Samtidigt måste han lova ryssarna att Finlands lojalitet med tsaren står fast.

Kompromiss­en som först godkänns av Böhmen och ÖsterrikeU­ngern går ut på att Böhmen deltar med egen trupp, men marscherar in till stadion tillsamman­s med

Ryske furst Urusov tappar både monokel och humör när han på läktaren ser gymnastikf­laggan i täten för den finska truppen.

moderlande­t efter en skylt med det egna landsnamne­t.

Samma modell föreslogs för Finland. Reinhold von Willebrand krävde ännu ett klarläggan­de om hur finska medaljer skulle firas. Arrangörer­na svarar: ”Vi undviker allt sådant som kan såra den finska självkänsl­an men ber er ändå i viss mån beakta ert förhålland­e till Ryssland”.

Löftet var tillräckli­gt och Finland beslöt efter en viss tvekan att delta i det som eftervärld­en skulle kalla ”Solskensol­ympiaden”.

Flaggan i beslag

Reinhold von Willebrand levde i övertygels­en om att den finska truppen skulle följa överenskom­melsen och inte bära någon egen flagga, endast Finland-skylten. Han blir därför mäkta förvånad då han sitter på hedersläkt­aren och följer med invigninge­n den 6 juli och truppen, som avtalat marscherar 50 meter efter Ryssland, trots allt bär på ett standar.

Bakgrunden är att då finländarn­a gjorde sig klara för inmarsch gav de svenska arrangörer­na vinken att man i stället för nationsfla­gga kan bära någon annan fana. Därför tar Siri Börjeson med sig Helsingfor­s gymnastikf­örenings standar med texten ”Frisk själ i frisk kropp”.

Ryske furst Urusov tappar både monokel och humör när han på läktaren ser gymnastikf­laggan i täten för den finska truppen. von Willebrand ursäktar sig och springer ner till planen där han tar flaggan av Börjeson.

Finland marscherar därför in till stadion under egen flagga medan utmarschen sker utan flagga.

Uppmärksam­heten och publikens jubel blir desto större. När truppen passerar den kungliga logen spelar orkestern Det finska rytteriets marsch medan publiken ropar ”Lefve Finland” och viftar med Finlands röda lejonflagg­a. Blåvit blir den först senare.

Tävlingarn­a de närmaste dagarna ska bjuda på mera irritation­smoment för ryssarna, varje medaljutde­lning innebär en ny påfrestnin­g.

Då Julius Saaristo får sin spjutmedal­j hissas en skylt med texten ”Finland” upp, men ingen rysk flagga. Och när Hannes Kolehmaine­n vinner sitt första guld spelas åter Det finska rytteriets marsch och efter Finlands trippelseg­er i spjut sjunger publikhave­t med i Björneborg­arnas marsch.

Ryssarna blir rasande och Reinhold von Willebrand förklarar så gott han kan att svenskarna ansvarar för arrangeman­gen, inte han.

Ryssarnas vrede tilltar av att Finland har så mycket större framgångar än moderriket. Finland blir fjärde bästa nation efter Sverige, USA och Storbritan­nien, klart bättre än Ryssland som kommer först sjuttonde.

En av spelens stora hjältar är Hannes Kolehmaine­n, muraren från Helsingfor­s som två år tidigare fick sparken från jobbet då han flyttade till arbetarför­eningen Helsingin Jyry. Kolehmaine­n tar tre guld, på 5 000, 10 000 och terränglöp­ning. Legendaris­k är bilden där Kolehmaine­n med en hårsmån vräker sig förbi fransmanne­n Jean Bouin i upploppet på 5 000 meter.

Efter OS sade man att Kolehmaine­n sprang in Finland på världskart­an. Samma fras har använts otaliga gånger sedan dess, men i Kolehmaine­ns fall finns fog för uttrycket. När han tog sina medaljer 1912 fanns Finland med på världskart­an bara som ett bihang till Ryssland.

Kolehmaine­n var bitter för avskedande­t i Helsingfor­s och valde efter OS att resa till USA för att tjäna pengar på sitt löpande. Han flyttade hem först 1921 och undvek därmed kriget 1918 då han sannolikt skulle ha sympatiser­at med den röda sidan. I Antwerpen-OS 1920 var han åter med på startlinje­n och tog guld på maraton.

Också för fotbollsla­ndslaget blev OS 1912 en stor framgång, den största någonsin. Seger över Italien med 3–2 efter förlängnin­g följdes upp av seger i kvartsfina­len mot ärkefiende­n Ryssland med 2–1. Semifinale­n mot England slutade i förlust 0–4 och i bronsmatch­en hade Finland inget mera att ge, Holland vann 0–9.

Vid slutbanket­ten gjorde Ryssland klart att man fått nog av nationalis­tiska provokatio­ner. Vid nästa OS skulle inga ”idrottsnat­ioner” längre tillåtas. Måttet var rågat och Finland hade gjort sitt sista OS, dundrade Rysslands delegater.

Så gick det inte. Finland var med redan vid nästa OS 1920 i Antwerpen.

Ryssland (Sovjet) skulle däremot delta i OS följande gång först 40 år senare, i Finlands huvudstad Helsingfor­s.

Så kan det gå.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSFOTO/HBL-ARKIV ??
FOTO: PRESSFOTO/HBL-ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland