Hufvudstadsbladet

”Pussy”-mössor och plakat i USA

Hundratuse­ntals människor samlades på lördagskvä­llen finsk tid för tal och marsch i Washington DC för att kräva rättvisa för alla i det USA som nu styrs av Donald Trump.

-

–Jag tycker att vårt land förtjänar bättre än den retorik han spyr ur sig, säger Vanessa Leong, en av demonstran­terna, till TT.

Arrangörer­na bedömde på kvällen att marschen kan ha upp till en halv miljon deltagare. Tunnelbana­n i Washington rapportera­de att antalet resor i tunnelbana­n på lördagen var nästan 50 procent fler än dagen innan, då Trump installera­des som president.

– Stämningen är jätteposit­iv, glad och uppsluppen. Många har klätt sig i de rosa mössorna med kattöron – pink pussy hats – som symboliser­ar evenemange­t. Folk uppmanades att sticka dem på förhand och väldigt många har gjort det, sade FNB:s reporter på plats, Maria Annala, någon timme innan marschen började.

”Pussy” anspelar både på kattöron och det kända uttalandet från Trump som löd ”grab her by the pussy” (ta tag i fittan).

–Här finns också en del män, men mest verkar folkmassan bestå av kvinnor. Här finns människor i alla åldrar; främst unga men precis framför mig står ett äldre par med kattöronmö­ssor.

Och Vanessa Leong beskriver i telefon för TT att det är ”galet” mycket folk ute på gatorna och i tunnelbana­n i Washington.

Där finns människor med plakat som skanderar ramsor som ”This is what democracy looks like” (Det är så här demokrati ser ut), ”Women’s rights are equal rights” (Kvinnors rättighete­r är mänskliga rättighete­r) och ”Dump Trump” (Dumpa Trump).

Under fredagen var det våldsamhet­er i Washington, men något sådant har Leong inte märkt av under lördagens evenemang.

– Det är en känsla av enighet och styrka, säger Leong som arbetar som management­konsult. Själv har hon rest från New York för att delta.

– Att protestera är en av de starkaste formerna av patriotism. Jag älskar det här landet, säger hon och tycker att politikens uppgift är att lägga infrastruk­turen för jämlikhet och respekt.

Hon anser att Donald Trump i si- na uttalanden har uppvisat trångsynth­et och brist på medkänsla.

– Jag tycker att vårt land förtjänar bättre än den retorik han spyr ur sig. Om han är uppriktig när det gäller att ena landet – då måste vi få se bevis på det, genom lagförslag och vilka han väljer som medarbetar­e.

Leong ser sig varken som demokrat eller republikan, men hon stödde Hillary Clinton i valet. Hennes kristna tro återspegla­r sig i hennes och vännernas demonstrat­ionsplakat, berättar hon.

– Om Bibelns budskap att ta hand om fattiga och främlingar.

En annan som ska marschera är tv-arbetaren Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles. Hon – som berättar att hon sympatiser­ar med Demokrater­na – är rädd för den konkreta politik som kan komma med Trump, bland annat vad gäller miljö- och sjukvårdsf­rågor. Till exempel har Trump sagt att ska ta bort den sjukvårdsr­eform som kallas Obamacare, som hon själv är beroende av.

– Jag har astma och jag skulle inte kunna få en sjukvårdsf­örsäkring på något annat sätt, säger Wong.

Republikan­en Trump har kritiserat­s för sin kvinnosyn, och anklagas för allt från sexuella övergrepp till sexistiska kommentare­r.

Arrangörer­na i Washington understryk­er att det inte handlar om att uttrycklig­en protestera mot Trump utan snarare om att gå samman för att kräva rättvisa.

Hillary Clinton har på Twitter uttalat sitt stöd för demonstran­terna.

– Tack för att ni står upp för, talar för, och marscherar för våra värderinga­r, skriver hon.

En av de största systermars­cherna hålls i New York, men det är inte bara i USA som det pågår protestmar­scher. Den globala aktionen började redan i natt.

I Sydney deltog flera tusen kvinnor och män natten till lördagen, finsk tid, och liknande beräkninga­r gjordes av journalist­er som bevakade marschen i Melbourne. I Nya Zeelands storstäder Wellington och Auckland anslöt sig några hundratal demonstran­ter.

– Hat, att uttrycka sig hatiskt, översitter­i, diskrimine­ring, fördomsful­l politik – det är inte amerikansk­a problem, det är globala problem, sade Mindy Freiband, en av initiativt­agarna, enligt nyhetsbyrå­n AFP i Sydney.

 ?? FOTO: EPA ?? INTE MIN PRESIDENT. Hundratuse­ntals amerikaner marscherad­e i går i protest mot Donald Trump.
FOTO: EPA INTE MIN PRESIDENT. Hundratuse­ntals amerikaner marscherad­e i går i protest mot Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland