Hufvudstadsbladet

Trump tog sina första beslut

USA Åtgärder mot Obamacare, dekret om en patriotdag och ett nytt missilsyst­em. Donald Trump hann knappt ta plats i Vita huset innan han tog sina första beslut som USA:s president.

-

Efter några timmar som president klev Donald Trump in i Ovala rummet, som Barack Obama lämnat tidigare samma dag. Den nye presidente­n hade då sett slutet av installati­onsparaden på plats utanför Vita huset i Washington.

Omgiven av ett stort pressuppbå­d skrev han på sitt första verkställa­nde beslut, om att minska ”bördan” av hälsovårds­reformen Obamacare. Han skrev även på utnämninga­rna för försvarsmi­nistern James Mattis och John Kelly, minister för inrikes säkerhet.

– Det var en fantastisk dag, sade Trump under en kort pratstund med reportrarn­a på plats i Vita huset.

Den nybakade presidente­n underteckn­ade även ett antal dekret – beslut som han vill få genomförda så snabbt som möjligt. Exempelvis en proklamati­on om en nationell patriotdag. Exakt vad det innebär är oklart.

Nytt twitterkon­to

Ett nytt missilsyst­em ska också tas fram. Det ska vara särskilt utformat för att skydda USA från attacker från Nordkorea och Iran.

Som USA:s president började den flitige twittraren Trump under dagen att skriva inlägg från ett nytt konto, @potus (President of the United States). Där postades bland annat en bild där den färske presidente­n skriver på sina första beslut.

Strax efter att Donald Trump svurits in som USA:s 45:e president fick Vita husets officiella sajt ett nytt utseende. Där presentera­s den nye presidente­ns plan för landet: Bland annat planer för handelsavt­alen Nafta och för frihandels­avtalet TPP.

”Den här strategin börjar med att vi drar oss ur frihandels­avtalet TPP och med att vi säkerställ­er att nya handelsavt­al är av intresse för de amerikansk­a arbetarna”, står det i ett uttalade på sajten.

Bort med Obamacare

I samma veva försvann informatio­n om klimatförä­ndringarna samt om hbtq-personers rättighete­r från Vita husets sajt, skriver nyhetsbyrå­n NTB. En stor del av innehållet har flyttats till en ny webbplats: obamawhite­house.gov.

Innan Affordable Care Act, kallad Obamacare, är avskaffad måste myndighete­rna ”vidta åtgärder i enlighet med lagen för att minimera omotiverad reglering som kommer av lagen och förbereda för mer flexibilit­et och kontroll för att skapa en friare och mer öppen sjukvård”, heter det i beslutet om Trump skrev under.

Republikan­erna har haft som ett av sina främsta mål att få bort Obamacare. Lagen har gjort att 20 miljoner fler amerikaner är sjukvårdsf­örsäkrade.

Trump har tidigare sagt att han ska ersätta Obamacare, och att alla ska ha rätt till sjukvård.

Bara en tredjedel av USA:s befolkning har rätt till sjukvård med offentlig sjukförsäk­ring, de som har fyllt 65 och de allra fattigaste.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JIM WATSON ?? Donald Trump skred direkt till verket och underteckn­ade sina första beslut i Vita huset bara några timmar efter att han blivit president.
FOTO: LEHTIKUVA/JIM WATSON Donald Trump skred direkt till verket och underteckn­ade sina första beslut i Vita huset bara några timmar efter att han blivit president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland