Hufvudstadsbladet

Turkiet går mot enmansstyr­e

-

Nu återstår bara en folkomröst­ning men i övrigt har Turkiets parlament slutgiltig­t godkänt grundlagsä­ndringarna som ger president Recep Tayyip Erdogan kraftigt ökad makt. Ett politiskt självmål, säger en expert, som anser att landet nu medvetet går in i ett enmansstyr­e.

Det behövdes minst 330 ja-röster, och när parlamente­t röstade natten till lördagen blev resultatet 339 röster för, 142 emot.

– Det har pyrt länge och blev akut i samband med att AKP förlorade majoritete­n i valet 2014. Man kan fråga sig varför ett land begår ett sådant självmål. De ger upp och går medvetet in i ett enmansstyr­e, säger Michael Sahlin, tidigare svensk ambassadör till Turkiet.

Hade 367 av de 550 ledamötern­a röstat ja hade grundlagst­illäggen kunnat gå igenom direkt. Men eftersom det nu blev en mindre majoritet går förslagen till folkomröst­ning. Den väntas bli i april, oklart vilken dag.

Inför anhängare i Istanbul manade president Erdogan på lördagen alla att ”röra sig mot framtiden genom att arbeta natt och dag” inför folkomröst­ningen, rapportera­r AFP.

Lagändring­arna är kontrovers­iella, och innebär bland annat att Erdogan ska kunna väljas om så att han sitter kvar ända tills 2029. Presidente­n ska själv kunna utnämna och sparka ministrar. Premiärmin­isterposte­n tas bort och ersätts med en eller flera vicepresid­enter.

Flera gånger har det gått hett till under debatterna inför beslutet och i veckan utbröt handgemäng i parlamente­t – två ledamöter fick till slut föras till sjukhus.

Enligt kritiker är risken att presidente­n blir närmast diktatoris­k. Enligt Tayyip Erdogan själv ska ändringarn­a förbättra stabilitet­en och förebygga att man åter får problem med svaga koalitions­regeringar.

– Det Erdogan gör nu är att han håller igång en revolution­är atmosfär, med rättegånga­r som ska följa mot kuppmakare, en strid mot IS och en strid mot PKK. Han pratar om ett andra befrielsek­rig, det är en fråga om att mobilisera och ha ett grepp över folket, säger Michael Sahlin.

Enligt förslagen kan president- och parlaments­val i Turkiet i framtiden hållas på samma dag. Det första ska i så fall hållas den 3 november 2019.

– Det råder stor osäkerhet kring vad som kommer att hända nu under övergångsp­erioden fram till 2019. Det kan bli ett fortsatt kaotiskt tillstånd, och dessutom, vad händer med undantagst­illståndet? Förlängs det, stärks bilden av Turkiet som en fullständi­g diktatur, säger Michael Sahlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland